Zodra je baby kan kruipen is het hoog tijd om je huis kindproof te maken. Een traphekje mag daarbij niet ontbreken, maar hoe kies je een goed exemplaar uit? Een aantal tips.
Lees verder onder de advertentie
Traphekjes zijn te koop in allerlei soorten en maten. Niet ieder model is echter even veilig om te gebruiken.
Veel traphekjes hebben een veiligheidscertificaat, waardoor je er al gauw vanuit gaat dat het een goed hekje is. De Consumentenbond ontdekte echter dat zo’n certificaat niet garandeert dat het traphekje daadwerkelijk veilig is. Check dus altijd voordat je een hekje koopt, hoe het zit met de veiligheid door ‘m in de winkel zelf te testen.
Dat doe je onder meer met deze handige checklist:
Lees verder onder de advertentie
Het slot
Het belangrijkste onderdeel van het traphekje, dus besteed hier veel aandacht aan. Gaat het hekje op een prettige manier open en dicht? Kun je ‘m met één hand openen (wel zo handig, met een baby op je arm) en valt hij goed in het slot? Dat laatste kun je controleren door eraan te schudden. Ook hoor je vaak een harde klik.
Er zijn traphekjes met een automatisch slot, die vanzelf dichtvallen. Klinkt handig – en is het ook – maar controleer altijd of dat ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat.
Lees verder onder de advertentie
De hoogte
Neem die rolmaat maar mee naar de winkel, want het wordt meten: tussen het punt waar je kind met de voet op het hekje kan staan en het hoogste punt van het traphek, moet minstens 65 cm zitten. Anders bestaat er het risico dat je kind zich erover heen kan trekken. Aangeraden wordt zelfs een hekje van 75 cm.
Check meteen even de ruimte tussen de spijlen, en die onder en naast het hekje: het mag daar niet groter zijn dan 6,5 cm. Anders kan je kind zich er tussendoor wurmen met zijn heup. Je kunt het ook checken met je gebalde vuist: die mag niet tussen de spijlen passen.
Zitten er verder ook geen scherpe randen, splinters of andere punten aan het hekje waar je kind zich aan kan bezeren?
Lees verder onder de advertentie
Soorten
Naast hekjes met spijlen, kun je ook kiezen voor een rolhekje. Dit is een traphekje met flexibel materiaal dat je in- en uit kunt rollen. Dat is vooral handig voor jezelf, maar niet altijd even veilig voor je kind. De Consumentenbond onderzocht namelijk dat bij sommige traphekjes het textiel vrij eenvoudig omhoog of omlaag te trekken is – ook al hebben ze het veiligheidscertificaat gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Test ook dit rolsysteem dus altijd in de winkel.
Wijzer geworden? Check dan dit lijstje met fijne traphekjes.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.