De meeste baby’s liggen heerlijk op hun rug te slapen of spelen in de box. Maar het is belangrijk om hem regelmatig even op zijn buik te leggen. Waarom dat is en hoe je deze ‘tummy time’ kunt stimuleren, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Tummy time wordt ook wel de buikligging genoemd. Door je baby regelmatig op zijn buik te leggen, worden zijn romp, schouders en bekken sterker. Dit komt omdat hij door de buikligging zijn hoofd leert op te tillen. En al die sterke spieren zijn hard nodig als hij straks gaat leren zitten, kruipen en lopen.
Wist je trouwens dat tummy time ook helpt bij het voorkomen van een voorkeurshouding? Als je baby op zijn buik ligt, ligt hij niet plat met zijn hoofd op de linker- of rechterkant. De kans op een afgeplat hoofdje, is dus kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer begin je met tummy time?
Je kunt je kind al vanaf de geboorte stimuleren om te bewegen. Leg hem minimaal drie keer per dag even op zijn buik als hij wakker is. Een mooi moment hiervoor is als je zijn luier verschoont. Je baby spant zijn spieren dan even aan en gaat na verloop van tijd langzaam zijn hoofdje optillen. Je kunt hem regelmatig op zijn buik leggen tot hij uiteindelijk zelf kan omdraaien.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer tips om je baby te helpen in zijn ontwikkeling? Volg ons op Facebook en Instagram >
Hoe kun je tummy time stimuleren?
Op zijn buik liggen vergt veel energie voor je baby. Hij zal het waarschijnlijk wat langer volhouden als er iets in zijn buurt ligt wat interessant is. Denk aan een felgekleurd speeltje of een knuffel. Ook kun je een buikkussen kopen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de tummy time en bevatten vaak speeltjes en een spiegeltje, waardoor je kind liggend op zijn buik afgeleid wordt.
Lees verder onder de advertentie
Andere tips om je kind regelmatig op z’n buik te leggen: draag of wieg hem eens in buikligging, leg hem op buikligging op jouw buik of borst en verschoon hem terwijl hij op zijn buikje ligt.
Let op: leg je baby niet op een gladde vloer of speelkleed dat gemakkelijk weg kan glijden. Daardoor zal je baby lastiger kunnen bewegen en is de kans groot dat hij er in no time klaar mee is.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.