Met educatief speelgoed verbetert je kind tijdens het spelen z’n motoriek, fantasie en ruimtelijk inzicht. Win-winsituatie dus. Dit zijn de leukste (en leerzaamste) items per leeftijd.
Lees verder onder de advertentie
Hartstikke leuk hoor, zo’n spelletje op de iPad of een bestuurbare auto, maar niet altijd even leerzaam. Educatief speelgoed helpt bij de ontwikkeling van je kind. Zo leren ze op een laagdrempelige en speelse manier verschillende vaardigheden. De belangrijkste:
Lees verder onder de advertentie
Creatief denken
Grove en fijne motoriek
Cognitieve vaardigheden
Ruimtelijk inzicht
Probleemoplossende vaardigheden
Taalvaardigheden
Educatief speelgoed per leeftijd
Welk educatief speelgoed het meest geschikt is, verschilt per leeftijd. De leeftijdsindicatie op de verpakking is een handige leidraad, maar klopt niet altijd. Als ouder kun je het beste inschatten wat je kind wel of nog niet begrijpt. Er zijn verschillende soorten educatief speelgoed. Denk aan bouw- en constructiespeelgoed, puzzels, creatief speelgoed, wetenschappelijk of technisch speelgoed en handige gadgets.
In de eerste twee jaar ontwikkelt je kind zich razendsnel. Educatief speelgoed is een fijne manier om de motoriek en hand-oogcoördinatie van je baby te verbeteren. Als je baby drie maanden is, grijpen ze graag naar speelgoed (of je haar, auw). Experimenteer dan met speelgoed dat ze makkelijk kunnen vastgrijpen, zoals een (niet te klein) blokje, een zacht balletje of een voel- en knisperboekje. Als ze iets ouder zijn, vanaf vier of zes maanden, vinden ze speelgoed met geluid erg leuk. Denk aan een rammelaar of een babygym. Leuk speelgoed voor een dreumes: activiteitenknuffel, kijk- en zoekboek of simpele blokken.
Lees verder onder de advertentie
Educatief speelgoed voor peuters
Peuters tussen de twee en drie vinden het over het algemeen wat lastig om samen te spelen. Met het juiste speelgoed kunnen ze zichzelf uren vermaken. Een blokkentoren vraagt om concentratie, bij een memoryspel moeten ze goed nadenken en voor een speelgoedsupermarkt heb je kennis van groenten en fruit nodig. Een telraam is leuk voor kinderen die net leren tellen. Ander leuk speelgoed voor peuters: puzzels, verf, klei en simpel bouwspeelgoed.
Lees verder onder de advertentie
Educatief speelgoed voor kleuters
Dit is hét moment om gezelschapspellen tevoorschijn te toveren. Daarmee stimuleer je de sociale vaardigheden van je kind. Aangezien je kind naar de basisschool gaat, is leerzaam speelgoed ook een fijne manier om reken-, lees- en taalskills te verbeteren. Sensorisch speelgoed, zoals kinetisch zand en playfoam, stimuleert en prikkelt de zintuigen van je kind tijdens het spelen. Met multifunctioneel educatief speelgoed, bijvoorbeeld een doos met magneten, blokjes én schrijfbord, ben je in één keer klaar.
Lees verder onder de advertentie
Educatief speelgoed voor oudere kinderen
Logisch: hoe ouder het kind, hoe ingewikkelder het speelgoed mag zijn. Voor bouw- en constructiespeelgoed zoals LEGO of K’NEX is behoorlijk wat concentratie en geduld nodig, wat het iets geschikter maakt voor oudere kinderen. Dat geldt ook voor creatief speelgoed, zoals het knutselen met kralen of schilderen op nummer.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.