Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wet die ervoor zorgt dat de vrijwillige ouderbijdrage op school ook écht vrijwillig is. Dat betekent dat kinderen niet meer kunnen worden buitengesloten van uitjes zoals schoolreisjes, als hun ouders de bijdrage niet kunnen of willen betalen.
Lees verder onder de advertentie
De vrijwillige ouderbijdrage is een bedrag dat ouders betalen om extra activiteiten in het onderwijs te bekostigen. Denk aan schoolreisjes, excursies, feestjes en sportdagen. Op sommige scholen wordt ook het schoolzwemmen en overblijven hiervan betaald.
Lees verder onder de advertentie
De school bepaalt zelf waar de ouderbijdrage precies aan wordt besteed en hoe hoog het bedrag is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het gemiddeld om 61 euro per kind.
Omdat het om een vrijwillige bijdrage gaat, is een ouder niet verplicht om te betalen. Als een school om een vrijwillige bijdrage vraagt, moet dit in de schoolgids vermeld staan. Maar veel scholen maken er geen melding van. Daardoor voelen veel ouders druk om de bijdrage te betalen. Doen ze dat niet, dan wordt hun kind vaak uitgesloten van extra activiteiten die geen onderdeel zijn van het lesprogramma.
Dankzij de nieuwe wet komt daar nu dus een einde aan. Indieners van de wet zijn SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld; zij pleitten er vorig jaar al voor om de ouderbijdrage echt vrijwillig te maken. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]