Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wet die ervoor zorgt dat de vrijwillige ouderbijdrage op school ook écht vrijwillig is. Dat betekent dat kinderen niet meer kunnen worden buitengesloten van uitjes zoals schoolreisjes, als hun ouders de bijdrage niet kunnen of willen betalen.
Lees verder onder de advertentie
De vrijwillige ouderbijdrage is een bedrag dat ouders betalen om extra activiteiten in het onderwijs te bekostigen. Denk aan schoolreisjes, excursies, feestjes en sportdagen. Op sommige scholen wordt ook het schoolzwemmen en overblijven hiervan betaald.
Lees verder onder de advertentie
De school bepaalt zelf waar de ouderbijdrage precies aan wordt besteed en hoe hoog het bedrag is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het gemiddeld om 61 euro per kind.
Omdat het om een vrijwillige bijdrage gaat, is een ouder niet verplicht om te betalen. Als een school om een vrijwillige bijdrage vraagt, moet dit in de schoolgids vermeld staan. Maar veel scholen maken er geen melding van. Daardoor voelen veel ouders druk om de bijdrage te betalen. Doen ze dat niet, dan wordt hun kind vaak uitgesloten van extra activiteiten die geen onderdeel zijn van het lesprogramma.
Dankzij de nieuwe wet komt daar nu dus een einde aan. Indieners van de wet zijn SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld; zij pleitten er vorig jaar al voor om de ouderbijdrage echt vrijwillig te maken. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Groep 8 kamp. Voor veel kinderen het hoogtepunt van hun basisschooltijd, maar voor Mariska en haar dochter was het iets waar ze enorm tegenop zagen. Haar dochter mocht namelijk geen contact hebben met het thuisfront.