Tweetalig opvoeden: zo pak je dat aan

kinderen tweetalig opvoeden Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Spreek jij Nederlands, maar je partner Engels of Frans? En willen jullie je kind tweetalig opvoeden? Dan heb je ongetwijfeld baat bij deze tips.

Lees verder onder de advertentie

Tot een jaar of 7 zijn kinderen heel goed in staat om gemakkelijk twee (of zelfs drie) talen te leren. Wel belangrijk is dat je een van deze talen, vooral grammaticaal, goed beheerst. 

 

Twee vormen

Wil je dat je kind twee talen spreekt? Dan zijn er twee manieren om je kind meertalig op te voeden: óf je kind leert twee of meer talen tegelijk vanaf de geboorte, óf je kind leert eerst de moedertaal en op het moment dat-ie bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaat, komt daar een nieuwe taal bij. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind de taal op een goede manier hoort – vaak wordt de strategie één persoon, één taal geadviseerd. Dus, in het geval van een Turks-Nederlands koppel: mama spreekt Turks, papa Nederlands. 

Lees verder onder de advertentie

Meer tips: 

  1. Probeer de talen gelijk te verdelen
    Want als bijvoorbeeld één van de ouders vijf dagen per week werkt, kan het zijn dat je je kind maar een uurtje per dag echt ‘spreekt’. Dit kun je compenseren door bijvoorbeeld wat vaker Nederlandse films te kijken, liedjes te zingen en boeken (voor) te lezen.
     
  2. Bied de talen in zoveel mogelijk vormen aan
    Door te praten, lezen, zingen, liedjes te luisteren, spelletjes te spelen, tv en films te kijken, luisterboeken op te zetten – ga zo maar door.
     
  3. Speel veel taalspelletjes
    Van galgje tot magneetletters op de ijskast plakken: hier heb je zeker wat aan. Én het is nog gezellig ook.
     
  4. De eerste zin in bepalend
    Als jullie niet voor de strategie één persoon, één taal gaan, dan is het goed om af te spreken dat de eerste zin bepalend is. Dus begin je in het Engels, dan gaat de rest van het gesprek ook in ’t Engels.
     
  5. Dwing je kind niet
    Als je je kind dwingt om te spreken in een andere taal, krijgt hij er een hekel aan. Bovendien heb je zelf ook niet altijd zin om te praten.
     
  6. Geef complimenten
    Vertel je kind dat het knap is om twee talen te spreken en laat ook merken dat beide talen even belangrijk zijn. Zo krijgt hij een positief beeld van allebei de talen.

 

Lees ook
De Juf: ‘Appen heeft een desastreus effect op de schrijftaal van kinderen’  >

 

Maak je je zorgen om een taalachterstand?

Nergens voor nodig. Er is namelijk geen bewijs dat de taalontwikkeling van ‘meertalige kinderen’ trager verloopt dan bij kinderen die één taal spreken. Waar wél bewijs voor is gevonden: de beheersing van een tweede taal bevordert de taalvaardigheid van de eerste taal. Alleen maar mooi meegenomen, dus.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Loes.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken