Deze 4 uitspraken van je kind mag je nooit negeren

24.08.2024 19:00

Sommige kinderen zijn meesters in het uiten van hun gevoelens, maar soms doen ze dat op manieren die niet direct duidelijk zijn. Ze kunnen nog niet altijd precies onder woorden brengen wat ze voelen, of misschien vinden ze het lastig om iets persoonlijks met je te delen.

Toch zijn er bepaalde uitspraken waar je als ouder altijd even bij stil moet staan. Het kan een signaal zijn dat er meer speelt dan je op het eerste gezicht denkt.

1. Uitspraken over hun identiteit

Als je kind uitspraken doet over zijn identiteit, zoals “Ik denk dat ik misschien gay/bi/trans/non-binair ben”, is het belangrijk om goed te luisteren. Het kan een grote stap zijn voor een kind om iets persoonlijks te delen, dus bedank hem voor zijn vertrouwen en toon je steun.

Al ben je druk, zorg dat je tijd maakt voor dit gesprek en echt beschikbaar bent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik hoor je en wil hier graag over praten. Kunnen we over 20 minuten, als ik klaar ben met bellen, rustig gaan zitten?” Zo laat je zien dat zijn verhaal belangrijk voor je is en dat je er volledig voor hem bent.

2. Uitspraken over zichzelf

Als je kind iets zegt als “Ik haat mezelf” of “Ik ben dom”, is dit niet zomaar iets om te negeren. Het kan wijzen op onzekerheden of problemen met zijn zelfbeeld. Ook vage opmerkingen als “Ik ben bang” of “Ik ben bezorgd” kunnen duiden op iets diepers.

Het is belangrijk om in zulke situaties door te vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Dat klinkt moeilijk, wil je me er meer over vertellen?” Zo geef je je kind de ruimte om zijn gevoelens verder te verkennen en kunnen jullie samen achterhalen wat er precies speelt.

Lees ook – ‘Help mijn kind is angstig’: Orthopedagoog geeft advies

3. Uitspraken over zelfdoding

Uitspraken zoals “Ik wil niet meer leven” of “Iedereen zou beter af zijn zonder mij” zijn alarmbellen die je niet kunt negeren. Ook al klinken ze misschien terloops, het is cruciaal om door te vragen: “Wat bedoel je precies?” of “Kun je me meer vertellen?”

Veel ouders maken zich zorgen dat het vragen naar zelfdoding ideeën in het hoofd van hun kind kan planten, maar experts zijn het erover eens dat het altijd beter is om te vragen. Zo kun je de hulp bieden die je kind nodig heeft.

4. Uitspraken geheime/ongepaste relaties

Als je kind iets zegt over een geheim met een ander, vooral met een volwassene, is het belangrijk om alert te zijn. Dit kan een signaal zijn van een schadelijke relatie of situatie. Vraag op een open en nieuwsgierige manier door, zodat je erachter kunt komen of er iets speelt waar je actie op moet ondernemen.

Lees ook – Vermoedens van seksueel of huiselijk geweld? Do’s en don’ts volgens zedenrechercheurs

Hoe reageer je?

Als je merkt dat je kind iets zegt wat je zorgen baart, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om goed te reageren:

  1. Blijf rustig en geef je volle aandacht. Stop waar je mee bezig bent en laat je kind zien dat zijn gevoelens belangrijk zijn.
  2. Valideer hun gevoelens. Zeg iets als: “Dat klinkt echt heel moeilijk.” Zo laat je zien dat je zijn emoties serieus neemt.
  3. Stel open vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Wil je me er meer over vertellen?” en geef je kind de ruimte om zijn verhaal te doen zonder dat je meteen met oplossingen komt.
  4. Bedank hem voor zijn vertrouwen. Laat je kind weten dat je het waardeert dat hij met je praat, en moedig hem aan om dit in de toekomst te blijven doen.
  5. Overweeg vervolgstappen. Soms is een follow-up gesprek voldoende, maar als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

Als ouder ken je je kind het beste. Vertrouw op je gevoel en wees er voor hem, zelfs als het gesprek lastig is. Door open te staan voor wat je kind te zeggen heeft, bouw je een vertrouwensband op waar hij de rest van zijn leven op kan steunen.

Bron: Huffpost

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.