Sommige kinderen zijn meesters in het uiten van hun gevoelens, maar soms doen ze dat op manieren die niet direct duidelijk zijn. Ze kunnen nog niet altijd precies onder woorden brengen wat ze voelen, of misschien vinden ze het lastig om iets persoonlijks met je te delen.
Lees verder onder de advertentie
Toch zijn er bepaalde uitspraken waar je als ouder altijd even bij stil moet staan. Het kan een signaal zijn dat er meer speelt dan je op het eerste gezicht denkt.
1. Uitspraken over hun identiteit
Als je kind uitspraken doet over zijn identiteit, zoals “Ik denk dat ik misschien gay/bi/trans/non-binair ben”, is het belangrijk om goed te luisteren. Het kan een grote stap zijn voor een kind om iets persoonlijks te delen, dus bedank hem voor zijn vertrouwen en toon je steun.
Al ben je druk, zorg dat je tijd maakt voor dit gesprek en echt beschikbaar bent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik hoor je en wil hier graag over praten. Kunnen we over 20 minuten, als ik klaar ben met bellen, rustig gaan zitten?” Zo laat je zien dat zijn verhaal belangrijk voor je is en dat je er volledig voor hem bent.
Lees verder onder de advertentie
2. Uitspraken over zichzelf
Als je kind iets zegt als “Ik haat mezelf” of “Ik ben dom”, is dit niet zomaar iets om te negeren. Het kan wijzen op onzekerheden of problemen met zijn zelfbeeld. Ook vage opmerkingen als “Ik ben bang” of “Ik ben bezorgd” kunnen duiden op iets diepers.
Lees verder onder de advertentie
Het is belangrijk om in zulke situaties door te vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Dat klinkt moeilijk, wil je me er meer over vertellen?” Zo geef je je kind de ruimte om zijn gevoelens verder te verkennen en kunnen jullie samen achterhalen wat er precies speelt.
Uitspraken zoals “Ik wil niet meer leven” of “Iedereen zou beter af zijn zonder mij” zijn alarmbellen die je niet kunt negeren. Ook al klinken ze misschien terloops, het is cruciaal om door te vragen: “Wat bedoel je precies?” of “Kun je me meer vertellen?”
Lees verder onder de advertentie
Veel ouders maken zich zorgen dat het vragen naar zelfdoding ideeën in het hoofd van hun kind kan planten, maar experts zijn het erover eens dat het altijd beter is om te vragen. Zo kun je de hulp bieden die je kind nodig heeft.
4. Uitspraken geheime/ongepaste relaties
Als je kind iets zegt over een geheim met een ander, vooral met een volwassene, is het belangrijk om alert te zijn. Dit kan een signaal zijn van een schadelijke relatie of situatie. Vraag op een open en nieuwsgierige manier door, zodat je erachter kunt komen of er iets speelt waar je actie op moet ondernemen.
Als je merkt dat je kind iets zegt wat je zorgen baart, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om goed te reageren:
Blijf rustig en geef je volle aandacht. Stop waar je mee bezig bent en laat je kind zien dat zijn gevoelens belangrijk zijn.
Valideer hun gevoelens. Zeg iets als: “Dat klinkt echt heel moeilijk.” Zo laat je zien dat je zijn emoties serieus neemt.
Stel open vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Wil je me er meer over vertellen?” en geef je kind de ruimte om zijn verhaal te doen zonder dat je meteen met oplossingen komt.
Bedank hem voor zijn vertrouwen. Laat je kind weten dat je het waardeert dat hij met je praat, en moedig hem aan om dit in de toekomst te blijven doen.
Overweeg vervolgstappen. Soms is een follow-up gesprek voldoende, maar als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.
Als ouder ken je je kind het beste. Vertrouw op je gevoel en wees er voor hem, zelfs als het gesprek lastig is. Door open te staan voor wat je kind te zeggen heeft, bouw je een vertrouwensband op waar hij de rest van zijn leven op kan steunen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]