11 ‘onschuldige’ uitspraken die moeders beter kunnen vermijden

Illustratie bij: 11 ‘onschuldige’ uitspraken die moeders beter kunnen vermijden
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

We weten allemaal dat je rond kinderen op je taal moet letten, maar er zijn ook van die dagelijkse uitspraken die we klakkeloos doen zonder te beseffen dat ze eigenlijk niet zo handig zijn. Laten we die eens onder de loep nemen.

Lees verder onder de advertentie

De juiste woorden gebruiken is niet alleen de sleutel tot een soepele interactie, maar zorgt ook voor een fijne sfeer. Experts vertellen welke 11 onschuldige uitspraken je beter kunt vermijden als je met je kind babbelt en geven fijne alternatieven:

Lees verder onder de advertentie

1. Kun je… Alsjeblieft?

Alsof we onze kids een keuze willen geven terwijl we eigenlijk gewoon een opdracht geven. “Ruim die blokken op alsjeblieft” is blijkbaar te ingewikkeld. Misschien moeten we het simpel houden en gewoon zeggen: “Pak die blokken op.”

Lees verder onder de advertentie

2. Ik ga je niet helpen

Aanmoedigen dat ze het zelf proberen is top, maar zeggen dat je niet gaat helpen, is natuurlijk erg demotiverend. Benader het liever positief: “Probeer het eerst zelf, en als het niet lukt, gaan we er samen naar kijken.”

Lees verder onder de advertentie

3. Goed gedaan!

Als kind kreeg je misschien een schouderklopje voor elke scheet die je liet. Maar laten we eerlijk zijn, dat “goed gedaan” is supervaag. Vertel je kleine liever specifiek wat goed was: “Top, je hebt die blokken opgeruimd. Dank je wel voor je hulp!”

Lees verder onder de advertentie

4. Gedraag je

Alsof kinderen een GPS hebben voor gedragsnormen. Vertel ze gewoon duidelijk wat je verwacht: “Blijf naast de boodschappenkar lopen en raak niets aan.”

5. Rustig maar

Ooit iemand rustiger zien worden na dit te horen? Wij ook niet. Geef je kleine liever een knuffel, adem samen diep in, of leidt je kind af.

Wellicht helpt dit advies: Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind

Lees verder onder de advertentie

6. Het is niet zo belangrijk

Wat voor ons misschien alledaags lijkt, is voor hen soms het einde van de wereld. “Dit lijkt heel belangrijk voor je – vertel me waarom je van streek bent,” klinkt meer als begrip dan een simpel “Het is niet zo belangrijk.”

7. Waarom zei je dit niet eerder?

Laten we voorkomen dat onze kids zich gestraft voelen voor eindelijk eerlijk zijn. Zeg eerder iets als: “Dank je wel dat je me erover vertelt. Je kunt altijd bij me terecht.”

8. Oké?

Als je zegt dat je gaat vertrekken, voeg dan geen ‘oké’ toe aan je zin. Je vraagt geen toestemming of om een meningspeiling. Geef duidelijke instructies en stop daar.

9. Stop daarmee

Een negatieve commando werkt niet zo goed als een positieve. Zeg “Loop naast me” in plaats van “Niet rennen,” of “Houd de bal op de grond” in plaats van “Niet met de bal gooien”.

10. Was dat een goede keuze?

Alsof we ze betrappen op een of ander crimineel gedrag. Vraag liever: “Wat denk je dat een betere optie zou zijn volgende keer?”

11. Gebruik woorden

Alsof ze een woordenboek nodig hebben om hun gevoelens te uiten. Stel open vragen zoals: “Wat heb je nodig?” of “Hoe kan ik helpen?” Vermijd de taalpolitie te spelen en help ze te begrijpen wat ze voelen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken