Zwangere vrouwen kunnen sinds 16 december gratis de vaccinatie tegen kinkhoest halen. Met deze 22-wekenprik is een baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Jeugdarts Maartje Verhoeven vertelt hoe dat zit.
Lees verder onder de advertentie
SAMEN MET RIVM
100-dagenhoest
“Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd, zo lang kan het duren voor kinkhoest afneemt of is verdwenen. Omdat de ziekte begint met dezelfde verschijnselen als een normale verkoudheid, kan het lastig zijn kinkhoest te signaleren. Maar bij kinkhoest worden de hoestbuien steeds heftiger. Dat kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s. Ze kunnen het zo benauwd krijgen dat ze in ademnood komen. Ze kunnen longontsteking krijgen, hersenschade oplopen en er zelfs aan overlijden.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe kun je een pasgeboren baby beschermen tegen kinkhoest?
“Kinderen kregen – voor de invoer van de 22 wekenprik- hun eerste vaccinatie tegen kinkhoest als ze 8 weken oud waren. Dat betekent dat ze de eerste 2 maanden na hun geboorte nog niet zijn beschermd. Juist dan zijn ze kwetsbaar. Door je tijdens je zwangerschap al te laten vaccineren met de 22 wekenprik, is je baby meteen vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt dat dan?
“De vaccinatie wordt in de bovenarm van een zwangere vrouw gezet. De antistoffen die ze dan aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de ongeboren baby. En zo komt die beschermd tegen kinkhoest op de wereld. Bovendien is de zwangere vrouw zo zelf ook beschermd tegen deze ziekte.”
Lees verder onder de advertentie
Zijn er meer voordelen?
“Als jij je laat vaccineren, heeft je kind zelf straks (in de meeste gevallen) 1 prik minder nodig. Je baby krijgt de eerste inenting bij 3 maanden, in plaats van 2 maanden. Er is geen los vaccin tegen kinkhoest. Het vaccin dat je krijgt is de DKT-prik en die beschermt tevens tegen difterie en tetanus. De 22 wekenprik krijg je op het consultatiebureau. Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.”
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Kersverse ouders opgelet: de populairste kindernamen van 2024 zijn binnen. En ja hoor, Noah (922 keer) blijft bij de jongens onverslaanbaar op nummer één. Voor de meisjes is er een nieuwe naam bovenaan de lijst. *tromgeroffel*