Per 1 januari 2019 veranderen er weer allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Dus voordat je klinkt met de champagne en een oliebol: lees dit artikel nog even – ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.
Lees verder onder de advertentie
Lage btw-tarief omhoog
Vervelend, maar waar: het lage btw-tarief stijgt van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat producten als de dagelijkse boodschappen, eten en drinken in de horeca, kraanwater, bloemen en planten, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, boeken, tijdschriften en kranten duurder worden. Ook veel diensten (hotelovernachtingen, dierentuinen, attractieparken, musea, theaters, kermissen, bioscopen, zwembaden, sauna’s, het openbaar vervoer, en kappers) worden 2,8 procent duurder.
Lees verder onder de advertentie
Langer partnerverlof
Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen wordt langer, het gaat van vier naar zes weken.
Mooi nieuws: de kinderopvangtoeslag én de kinderbijslag gaan omhoog. Voor kinderen tot 6 jaar met ruim 60 euro per jaar, voor kinderen tussen 6 en 12 met bijna 80 euro en voor kinderen tot 18 jaar met ongeveer 90 euro.
Lees verder onder de advertentie
Meer gezinnen in aanmerking voor kindgebonden budget
Het maximale inkomen daarvoor gaat van 58.500 euro naar ongeveer 75.000 euro.
Kinderopvang moet met pedagogisch beleidsmedewerker werken
Die begeleid andere medewerkers en houdt zich bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid.
Minder kinderen per medewerker bij kinderopvang
Voorheen waren er maximaal vier baby’s per één medewerker toegestaan, vanaf 2019 worden dit er drie. De kinderopvang wordt hierdoor waarschijnlijk wel iets duurder, maar tegelijkertijd gaat de toeslag ook omhoog dus veel merk je er als ouders niet van. Bij de buitenschoolse opvang (7 tot 13-jarigen) gaat het maximale aantal kinderen per medewerker juist omhoog, van tien naar twaalf.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.