Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Per 1 januari 2019 veranderen er weer allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Dus voordat je klinkt met de champagne en een oliebol: lees dit artikel nog even – ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.
Vervelend, maar waar: het lage btw-tarief stijgt van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat producten als de dagelijkse boodschappen, eten en drinken in de horeca, kraanwater, bloemen en planten, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, boeken, tijdschriften en kranten duurder worden. Ook veel diensten (hotelovernachtingen, dierentuinen, attractieparken, musea, theaters, kermissen, bioscopen, zwembaden, sauna’s, het openbaar vervoer, en kappers) worden 2,8 procent duurder.
Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen wordt langer, het gaat van vier naar zes weken.
Lees ook
Bankrekening: Renate (48) leeft van de bijstand en allerlei toeslagen >
Mooi nieuws: de kinderopvangtoeslag én de kinderbijslag gaan omhoog. Voor kinderen tot 6 jaar met ruim 60 euro per jaar, voor kinderen tussen 6 en 12 met bijna 80 euro en voor kinderen tot 18 jaar met ongeveer 90 euro.
Het maximale inkomen daarvoor gaat van 58.500 euro naar ongeveer 75.000 euro.
Die begeleid andere medewerkers en houdt zich bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid.
Voorheen waren er maximaal vier baby’s per één medewerker toegestaan, vanaf 2019 worden dit er drie. De kinderopvang wordt hierdoor waarschijnlijk wel iets duurder, maar tegelijkertijd gaat de toeslag ook omhoog dus veel merk je er als ouders niet van. Bij de buitenschoolse opvang (7 tot 13-jarigen) gaat het maximale aantal kinderen per medewerker juist omhoog, van tien naar twaalf.
Bron: NOS