In Nederland zijn er verschillende typen basisonderwijs – het kan dus een flinke klus zijn om de juiste school voor je kind te kiezen zodra hij of zij 4 jaar wordt. Om het je makkelijker te maken, zetten we wat informatie voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Openbare basisschool
Hier kan iedereen terecht, ongeacht godsdienst of levensovertuiging. Sommige openbare scholen werken volgens een pedagogisch concept, maar lang niet allemaal. In Nederland gaat ongeveer één op de drie kinderen naar dit type school.
Lees verder onder de advertentie
Bijzondere school
Dit type kun je onderverdelen in twee soorten: confessioneel en algemeen. Op een confessioneel bijzondere school krijgen kinderen les vanuit een godsdienstige overtuiging – van rooms-katholiek en protestants tot joods of islamitisch. Wel goed om te weten: de ene confessionele basisschool is de andere niet. Want waar de ene school elke dag begint met een verhaal uit de bijbel, wordt op een andere school alleen aandacht geschonken aan de bijzondere feestdagen.
Lees verder onder de advertentie
Een algemeen bijzondere school werkt juist vanuit een opvoedkundige overtuiging. Een montessori-, jenaplan-, dalton- of nutsschool bijvoorbeeld. Kinderen worden hier vaak zelfstandig aan het werk gezet en krijgen meer vrijheid.
Voor sommige kinderen is het gewone onderwijs (door een zintuiglijke of verstandelijke beperking, psychische- of gedragsproblemen of omdat ze hoogbegaafd zijn) niet geschikt. Op een school met speciaal onderwijs krijgen ze wél de zorg en aandacht die ze nodig hebben. Speciale scholen werken steeds meer samen met gewone scholen. Zo kunnen kinderen met begeleiding vanuit een speciale school, toch naar een gewone school blijven gaan.
Lees verder onder de advertentie
Bredeschool
Hier krijgen kinderen niet alleen les in de schoolbanken, maar wordt onderwijs met opvang, zorg, welzijn, sport en cultuur gecombineerd. Op deze manier krijgen kinderen meer kansen om hun talenten te ontwikkelen. Meestal kun je voor één of meer van deze buitenschoolse activiteiten in hetzelfde gebouw terecht: de overgang van school naar naschoolse opvang verloopt dan vlotter.
Lees verder onder de advertentie
Vrijeschool
Op een vrijeschool staat de persoonlijke ontwikkeling van het kind centraal. Muziek, toneelspelen, beweging en handvaardigheden zijn daarbij net zo belangrijk als lezen, schrijven en rekenen. Er zijn ongeveer 95 scholen voor basis- en voortgezet vrijeschoolonderwijs in Nederland.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.