Van ziekenhuistas tot volle tank: handige checklist voor de bevalling

checklist bevalling Beeld: 123RF
Anne Broekman
Anne Broekman
Leestijd: 3 minuten

Voordat je gaat puffen, steunen en kreunen is het handig om het randgebeuren van bevallen goed op orde te hebben. Aan babykleertjes denk je zelf ook wel, maar als je deze checklist hebt afgevinkt, kom je écht beslagen ten ijs.

Lees verder onder de advertentie

  1. De ziekenhuistas
    Een inkoppertje, sure. Toch presteerde ondergetekende het om haar lenzen te vergeten in te pakken. Tuurlijk, een bril zorgt ook voor scherp zicht, maar als je iets langer in het ziekenhuis moet blijven is het wel zo fijn om je lenzen te gebruiken – mits je daar puf voor hebt. Ook inpakken: een telefoonoplader, lippenbalsem en druivensuiker voor een energy boost. En vergeet in vredesnaam die ziekenhuistas in z’n geheel niet. Zorg dat-ie vanaf 36 weken paraat staat bij de voordeur.
     
  2. Opvang voor de huisdieren
    Helaas: bevallen is geen exacte wetenschap. Je hebt geen idee hoe lang het gaat duren, en dus kan het zomaar gebeuren dat je katten twee dagen alleen zijn. Of dat je hond een eeuwigheid bedelend bij de deur kwispelt om uitgelaten te worden. En dat is zielig, uiteraard. Dus: zorg ervoor dat je tijdig een back-up regelt voor Tommie, Drommel en Tijgertje.
     
  3. Een volle tank
    Sommige mensen maken er een sport van om zo lang mogelijk door te rijden met een zo goed als lege tank. Hartstikke leuk hoor, yolo en living on the edge enzo. Maar niet als je op het punt staat om een nieuw leven op de wereld te zetten. Dan wil je namelijk écht niet al weeën wegpuffend langs de kant van de weg staan. Gooi die tank vol, kortom.
     
  4. Het muntje voor de rolstoel
    Wie heeft er tegenwoordig nu nog cash op zak? Nou, jij dus, rond de tijd dat je uitgerekend bent. Als het voelt alsof je hele lichaam binnenstebuiten wordt gekeerd, dan is het best fijn dat je niet hoeft te lopen naar de verloskamer. En in zo’n ziekenhuisrolstoel moet een muntje. Wat erin moet verschilt per ziekenhuis, dus het handig als je een muntstuk van zowel 1 als 2 euro paraat hebt.
     
  5. Het autostoeltje
    Je zult de eerste niet zijn die trots met baby het ziekenhuis wil verlaten, om tot de conclusie te komen dat het autostoeltje nog thuis ligt… Ai! Meenemen dus, dat bespaart je wederhelft een ritje heen en weer. En dan zijn er nog de mensen die het stoeltje weliswaar niet thuis vergeten, maar ‘m in de auto laten liggen, al veilig vastgeklikt en al. Maar die heb je dus ook nodig ín het ziekenhuis, om je baby in te vervoeren naar de auto. Klinkt logisch, en dat is het ook.
     
  6. Het geboortekaartje
    Je weet nooit wanneer de kleine precies komt, dus het is aan te raden om vanaf maand 7 de geboortekaartjes zo goed als klaar te hebben – voor zover dat al kan. Regel een proefdruk, zorg dat alle adressen up te date zijn (eventueel kun je de enveloppen alvast adresseren), koop een flinke rol postzegels en zet een concept van het geboortekaartje alvast klaar, zodat je na de bevalling alleen nog maar de actuele info (naam, gewicht, tijdstip van geboorte) hoeft aan te vullen.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken