Kinderen ontwikkelen zich sneller dan je denkt. Voor je het weet moet de bodem van het babybed omlaag. Maar wanneer doe je dat precies? Een handig overzicht.
Lees verder onder de advertentie
Je kind veilig laten slapen, doe je niet alleen door het babybedje strak op te maken. Ook de bodem van een ledikant moet goed afgesteld worden, zodat je kind niet zomaar uit bed rolt. Kinderen slapen gemiddeld tot de leeftijd van 2,5 jaar in een ledikant. Slaapt je baby eerst in een wiegje? Dan stap je meestal na drie maanden over op een ledikant.
Lees verder onder de advertentie
Juiste afmetingen
Volgens de standaardafmetingen is een babyledikant 60 bij 120 centimeter. De Consumentenbond adviseert een minimale breedte van 55 centimeter, zodat je kind genoeg ruimte heeft om te draaien. De meeste ledikanten hebben een verstelbare bodem. Handig, want je zult ‘m tijdens de ontwikkeling van je kind nog een paar keer moeten verstellen. Bij de laagste stand van een babybed moet er minimaal 50 tot 55 centimeter tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant zitten. In de hoogste stand is een afstand tussen de 20 en 30 centimeter voldoende.
Als je (dan nog) piepkleine baby in een ledikant ligt, kun je je haast niet voorstellen dat hij er ooit uit zal klimmen. Toch moet je daar wel rekening mee houden. Daarom is een verstelbare bodem zo handig. Extra fijn: wanneer het bedje op de hoogste of middelste stand staat, hoef je niet zo diep te bukken om je kind op te pakken. Zodra je baby meer gaat bewegen, is het tijd om de bodem van het babybed omlaag te doen. Een handige graadmeter: als je baby kan omrollen, zet je het ledikant op de middelste stand. Kan je kind zitten of zichzelf optrekken, dan mag het babybed op de laagste stand. De hoogste stand van de bodem gebruik je dus alleen als je kind nog niet kan rollen of zitten.
Bron: Veiligheid.nl, ConsumentenbondNog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.