Snel gefrustreerd zijn en meer tekenen van onveilige hechting bij kinderen

moeder en dochter kind
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 6 minuten

Als ouder wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind. Je zorgt ervoor dat je kindje goed eet, voldoende slaapt en volop kan spelen. Maar naast al deze praktische zaken is er nog iets wat minstens zo belangrijk is: de hechting.

Lees verder onder de advertentie

Een veilige hechting is de basis voor een gezond en gelukkig leven. “Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken. Een veilige hechting legt dus de basis voor een optimale ontwikkeling van het kind”, aldus het Nederlands Jeugdinstituut. Maar wat betekent veilige hechting nu eigenlijk? En hoe weet je of jouw kind veilig gehecht is? Laten we daar eens induiken.

Lees verder onder de advertentie

Wat is veilige hechting?

Veilige hechting betekent dat je kind zich veilig en geborgen voelt bij jou als ouder of verzorger. Het weet dat jij er altijd voor hem of haar bent, zowel fysiek als emotioneel. Dit begint al in de eerste levensjaren en vormt de basis voor de manier waarop een kind relaties aangaat en emoties reguleert later in het leven.

Lees verder onder de advertentie

Veilig gehechte kinderen vertrouwen erop dat hun ouders of verzorgers hen beschermen en troosten als dat nodig is. Dit gevoel van veiligheid zorgt ervoor dat kinderen met vertrouwen de wereld kunnen ontdekken en gezonde relaties met anderen kunnen ontwikkelen.

Lees ook – Welke gevolgen heeft een veilige hechtingsstijl voor mijn kind?

Tekenen van veilige hechting

Hoe weet je nu of je kind veilig gehecht is? Hier zijn enkele duidelijke signalen die erop wijzen dat de band tussen jullie sterk en stabiel is:

1. Zoekt troost bij jou als het bang of verdrietig is.

Als je kind huilt en troost zoekt bij jou, is dat een teken dat het op je vertrouwt om het gerust te stellen.

2. Laat je los om de wereld te ontdekken, maar komt altijd terug.

Veilig gehechte kinderen gaan graag op avontuur, maar ze keren terug naar jou om even ‘op te laden’ en bevestiging te krijgen.

3. Toont zelfvertrouwen in nieuwe situaties.

Een veilig gehecht kind durft nieuwe situaties aan te gaan en voelt zich comfortabel genoeg om met anderen te spelen en contact te maken.

4. Reageert positief op jouw aanwezigheid na afwezigheid.

Als je even weg bent geweest en je kind reageert blij en rustig bij je terugkomst, is dat een goed teken van veilige hechting.

5. Weet dat het je kan vertrouwen.

Veilig gehechte kinderen weten dat je er voor hen bent, ook als ze boos of verdrietig zijn. Ze voelen zich veilig genoeg om al hun emoties bij je te uiten.

6. Heeft een goede balans tussen onafhankelijkheid en nabijheid.

Het ene moment wil je kind zelf dingen doen, het volgende moment zoekt het je op voor een knuffel. Die flexibiliteit is een goed teken!

Tekenen van onveilige hechting

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten welke signalen kunnen wijzen op een minder veilige hechting. Hoewel ieder kind anders is en anders reageert in bepaalde situaties, zijn er een aantal gedragingen die kunnen duiden op een onveilige hechting:

Lees verder onder de advertentie

1. Vermijdt oogcontact of fysieke aanraking.

Kinderen die niet veilig gehecht zijn, kunnen vaak afstandelijk zijn en vermijdend gedrag vertonen, zoals het ontwijken van oogcontact of niet graag knuffelen.

2. Is extreem aanhankelijk of juist extreem onafhankelijk.

Een onveilig gehecht kind kan heel aanhankelijk zijn en aan je ‘plakken’, of juist helemaal niets van je willen weten, omdat het niet zeker is van de beschikbaarheid van jou als ouder.

3. Reageert niet of angstig op jouw terugkomst.

Als je kind weinig blijdschap toont of juist boos of angstig reageert als je terugkomt na een afwezigheid, kan dit een teken zijn dat de hechting onder druk staat.

4. Heeft moeite om emoties te reguleren.

Onveilig gehechte kinderen kunnen vaak snel boos, verdrietig of overstuur raken, en vinden het moeilijk om met deze emoties om te gaan.

5. Toont weinig interesse in de buitenwereld.

Sommige kinderen die onveilig gehecht zijn, zijn erg teruggetrokken en durven weinig te verkennen of contacten met anderen te leggen.

6. Is snel gefrustreerd en zoekt weinig troost bij jou.

Als je kind vaak gefrustreerd raakt en zich niet tot jou wendt voor troost, kan dat wijzen op een gevoel van onveiligheid in de relatie.

Lees ook – Nieuw op de kinderopvang: Mind-mindedness

Wat kun je doen om een veilige hechting te bevorderen?

Het goede nieuws is dat je als ouder heel veel invloed hebt op de hechting met je kind. Zelfs als je uit het bovenstaande lijstje dingen herkent, kan je hier nog wat aan doen. Hoe jonger, hoe beter. Hier zijn een paar tips om een veilige hechting te bevorderen:

Lees verder onder de advertentie

1. Wees beschikbaar en voorspelbaar.

Door er consistent voor je kind te zijn, creëer je een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

2. Reageer liefdevol op de behoeften van je kind.

Of het nu huilt, lacht of boos is: laat je kind weten dat het altijd bij je terecht kan.

3. Geef je kind de ruimte om te ontdekken.

Laat je kind op zijn eigen tempo de wereld verkennen, maar zorg ervoor dat het altijd terug kan komen voor veiligheid en troost.

4. Ondersteun emoties, hoe lastig ook.

Laat je kind weten dat het oké is om alle soorten emoties te voelen, en bied steun wanneer het overweldigd is.

Al met al

Veilige hechting is essentieel voor een gezonde emotionele en sociale ontwikkeling van je kind. Door beschikbaar, liefdevol en consistent te zijn, creëer je een veilige basis voor je kleintje om te groeien en te bloeien. Let op de tekenen van veilige of onveilige hechting en weet dat je altijd stappen kunt zetten om de band tussen jullie te versterken. Hier kan je ook hulp bij inschakelen, er zijn genoeg professionals die je hierbij kunnen ondersteunen!

Lees verder onder de advertentie

Een veilig gehecht kind is niet alleen gelukkiger in het hier en nu, maar heeft ook later in het leven een sterke basis voor gezonde relaties en zelfvertrouwen. En zeg nu zelf, dat wil toch iedere ouder?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken