Veiligheid voorop: zó maak je een babybedje op

Hoe maak je een babybedje op
Justine Wouterson
Justine Wouterson
Leestijd: 5 minuten

Een babybedje opmaken, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, moeilijk niet per se, maar de manier waarop je het doet, luistert wel nauw. Je baby moet namelijk strak ‘ingesnoerd’ worden om te voorkomen dat-ie zichzelf onder het beddengoed wurmt en er kans op verstikking ontstaat.

Lees verder onder de advertentie

Een wieg of ledikant veilig opmaken, doe je gemakkelijk volgens een aantal simpele stappen.

Lees verder onder de advertentie

Strak en kort

Het belangrijkste is dat je het bedje strak en kort opmaakt. In een groter bed kan dat wat vreemd ogen, een voor slechts één derde opgemaakt ledikant, maar dit detail is letterlijk van levensbelang. De voetjes van je kind moeten eigenlijk net het voeteneind niet raken, zodat er geen ruimte is verder naar onderen te zakken. Door je baby strak in te stoppen met de juiste lakens en dekens, voelt hij of zij zich veilig en geboren, én ontneem je de kleine de kans om om te rollen. Baby’s kunnen dit soms voor elkaar krijgen, maar zijn vaak niet sterk genoeg zichzelf weer terug te draaien. Als kinderen na het omrollen in een houding terechtkomen die hun ademhaling bemoeilijkt, kan dat tot wiegendood leiden. Een gevreesd scenario dat je koste wat het kost wil voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Zó slaapt je baby de nachten snel door

Veilig naar dromenland

Waar wij het liefst een zacht, donzen dekbed op ons bed gooien, heeft een baby de eerste twee jaar niets aan zo’n dikke deken. In de basis heb je de volgende items wél nodig voor een veilige slaapomgeving voor je kind: – molton hoeslaken of onderlegger (níet waterdicht) – normaal hoeslaken van ademend materiaal, zoals katoen – grote hydrofieldoek – katoenen laken – wieg- of ledikantdeken van katoen of wol

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan

1. Doe het molton hoeslaken om het matras of leg de onderlegger ter hoogte waar je baby komt te liggen. 2. Doe nu het normale hoeslaken glad over de molton om het matras en stop deze aan de zijkanten goed in. 3. De hydrofieldoek dient als een soort kwijl- en spuugdoek die ervoor zorgt dat je niet dagelijks het bedje hoeft te verschonen. Vouw ‘m diagonaal dubbel, leg de doek op de plek waar het hoofdje van je kind komt te liggen, strijk ‘m goed glad en stop ook hiervan de zijkanten strak in. 4. Pak nu het laken en de deken, en leg ze op elkaar. Laat het laken ongeveer twintig centimeter onder de deken vandaan komen en vouw die rand om, zodat er aan de bovenkant van de deken een rand van het laken zit. 5. Zoals gezegd moeten de babyvoetjes nét niet het voeteneind raken. Leg het laken en de deken dan ook op die hoogte op het matras en vouw de overtollige stukken strak om het matras aan zowel de zijkanten als onderkant. Als het voeteind hierdoor hoger komt te liggen, kun je met bijvoorbeeld een gevouwen deken de rest van het matras verhogen, zodat je kindje goed plat ligt.

Lees verder onder de advertentie

Slaapzak

In plaats van een deken kun je je kind ook in een fijne slaapzak naar bed brengen. Dit is voor al beweeglijke kinderen een extra veilige optie, omdat ze in principe door hun hele bed kunnen woelen zonder het gevaar in een laken of deken verstrikt te raken.

Lees verder onder de advertentie

Niet te warm, TOG?

Kleine kinderen kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Je kind te warm toedekken, kan ervoor zorgen dat hij of zij de warmte niet goed kwijt kan en oververhit raakt. Weten of je je je baby te warm toedekt? Kijk eens in de labels van het beddengoed. In het meeste babybedtextiel staat een Thermal Overall Grade-waarde (TOG) vermeld, die aangeeft hoe warm het materiaal precies is. Geadviseerd wordt om je baby niet warmer in te stoppen dan 4,0 TOG in totaal. Dat houdt in dat het slaappakje, de slaapzak, het laken en de deken samen niet warmer mogen zijn dan dat.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Het middagdutje: hoelang, hoe vaak en tot welke leeftijd?

Dit moet je ook weten

Nu de grote lijnen duidelijk zijn, zijn er nog enkele details waar je als kersverse ouder goed rekening mee moet houden. Leg bijvoorbeeld geen grote knuffels in het kinderbed. Zo verklein je het risico op een bemoeilijkte ademhaling wanneer je baby verkeerd bij of op zo’n knuffeldier komt te liggen. Ook is het kiezen voor het juiste matras cruciaal. Deze moet stevig zijn en precies passen in het bedframe; er mag niet meer dan een vingerbreedte ruimte tussen het matras en het bed zitten. Verder is een zeiltje of waterdichte molton op het matras een no go, omdat deze geen lucht doorlaten, wat gevaarlijk kan zijn als je baby zich omdraait. En leg je een kruik in bed? Gebruik dan altijd een kruikenzak en leg het warme ding nooit direct tegen je kindje aan. Controleer ‘m van tevoren ook altijd goed op lekken.

Expert in huis

Wie zich aan bovenstaand stappenplan houdt, moet een babybed probleemloos kunnen opmaken. Twijfel je toch nog of je het wel goed doet? Trek in de kraamweek de verzorgster aan haar mouw en laat haar controleren hoe je het hebt gedaan. Tóch fijn hè, wat expertise in huis wanneer je wereld van de één op de andere dag is veranderd? Benieuwd naar wat je nog meer aan moet schaffen voor de komst van je eerste baby? Déze fijne uitzet-checklist helpt je op weg   Bron: 24baby.nl   Nog meer weten babybedjes en kinderbedden? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken