Basisschoolleerlingen lopen nogal eens een gebroken pols of vinger op tijdens de gymles. Wat heet: wekelijks belanden ruim 700 scholieren op de eerste hulp na een ongeluk op school. VeiligheidNL pleit daarom voor speciale vallessen.
Lees verder onder de advertentie
Uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 zo’n 8.200 kinderen (41 per schooldag) naar de spoedeisende hulp moesten door gymongelukken. Op middelbare scholen lag dat cijfer op 7.400 leerlingen (37 per dag). Nog eens duizenden kinderen kregen na een valpartij op het schoolplein medische hulp, schrijft het AD.
Lees verder onder de advertentie
Vaker achter de computer
Volgens Hedy Goossens van VeiligheidNL hebben de televisie en computer alles te maken met de toenemende valpartijen. Kinderen brengen meer tijd door achter een scherm, spelen minder buiten en leren daardoor niet meer hoe ze een val kunnen breken. Daarnaast is de motoriek van kinderen sinds de jaren tachtig achteruit gegaan. “Ze worden bang om te vallen. Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten”, vertelt Goossens aan het AD. Ook ouders zijn voorzichtiger geworden als ze hun kind buiten laten spelen. “Kinderen ontdekken hierdoor minder de risico’s van spelen”, voegt Goossens eraan toe.
Lees verder onder de advertentie
Speciale valles
VeiligheidNL vindt dat daar nu maar eens verandering in moet komen en wil graag vallessen in het leven roepen. Want: als kinderen leren hoe ze het beste kunnen vallen, zijn ze minder bang en breken ze minder snel iets.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.