Basisschoolleerlingen lopen nogal eens een gebroken pols of vinger op tijdens de gymles. Wat heet: wekelijks belanden ruim 700 scholieren op de eerste hulp na een ongeluk op school. VeiligheidNL pleit daarom voor speciale vallessen.
Lees verder onder de advertentie
Uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 zo’n 8.200 kinderen (41 per schooldag) naar de spoedeisende hulp moesten door gymongelukken. Op middelbare scholen lag dat cijfer op 7.400 leerlingen (37 per dag). Nog eens duizenden kinderen kregen na een valpartij op het schoolplein medische hulp, schrijft het AD.
Lees verder onder de advertentie
Vaker achter de computer
Volgens Hedy Goossens van VeiligheidNL hebben de televisie en computer alles te maken met de toenemende valpartijen. Kinderen brengen meer tijd door achter een scherm, spelen minder buiten en leren daardoor niet meer hoe ze een val kunnen breken. Daarnaast is de motoriek van kinderen sinds de jaren tachtig achteruit gegaan. “Ze worden bang om te vallen. Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten”, vertelt Goossens aan het AD. Ook ouders zijn voorzichtiger geworden als ze hun kind buiten laten spelen. “Kinderen ontdekken hierdoor minder de risico’s van spelen”, voegt Goossens eraan toe.
Lees verder onder de advertentie
Speciale valles
VeiligheidNL vindt dat daar nu maar eens verandering in moet komen en wil graag vallessen in het leven roepen. Want: als kinderen leren hoe ze het beste kunnen vallen, zijn ze minder bang en breken ze minder snel iets.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.