Ineens zie je dat de tand van je kind erg geel, grijs of zelfs blauw kleurt. Wat is er aan de hand en moet je dan direct naar de tandarts? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Je kind wordt geboren met een melkgebit. De eerste tandjes daarvan komen meestal door als hij tussen de vijf en acht maanden oud is. In de loop van de tijd gaat hij wisselen en wordt het melkgebit vervangen door een volwassen gebit. Dit proces duurt tot een kind ongeveer 14 jaar oud is.
Lees verder onder de advertentie
De kleur van het gebit
Een melkgebit is voornamelijk wit van kleur. Maar na het wisselen, zijn de tanden en kiezen van je kind meestal wat geler – dit is normaal. De tint verschilt per persoon. Tanden bestaan namelijk uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de exacte kleur van de tanden en kiezen van jouw kind.
Lees verder onder de advertentie
Verkleuring
Wie veel koffie of thee drinkt, kan na verloop van tijd wat bruinige tanden krijgen. Je noemt dit een uitwendige verkleuring. Om de tanden weer mooi te laten worden, kan de tandarts het gebit polijsten.
Is de tand van je kind wat grijzig van kleur, of juist blauw? Of ziet de tand er wel heel geel uit vergeleken met de rest van zijn gebit? Dan moet je alert zijn, want dat hoort niet. Er is dan sprake van een inwendige verkleuring. Ga in dat geval altijd met je kind naar de tandarts.
De oorzaak kan het afsterven van een tandzenuw zijn, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als je kind hard is gevallen op zijn gezicht of als hij een harde klap op de tand heeft gehad. Kleurt de tand erg geel, grijs of blauw, dan noem je dat ook wel een dode tand. Er is geen reden tot paniek, want ook een inwendige verkleuring kan door een tandarts worden hersteld. Bijvoorbeeld met een bleekbehandeling of de verkleuring wordt weg geslepen en opgevuld met tandkleurig materiaal.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.