Verloskundigen door het hele land worden platgebeld naar aanleiding van de listeria-uitbraak bij vleesverwerker Offerman. Zwangere vrouwen zijn bang voor een mogelijke besmetting, die de gezondheid van hun ongeboren kind in gevaar zou kunnen brengen.
Lees verder onder de advertentie
Zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen zijn een risicogroep: volgens het RIVM hebben zij twintig keer meer kans om ziek te worden dan volwassenen die niet zwanger zijn. Ben je besmet met het de listeria-bacterie? Dan zou dat kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Lees verder onder de advertentie
‘Goede informatie geven’
“Vrouwen die vleeswaren hebben gegeten uit de supermarkt bellen ons, omdat ze geschrokken zijn en de behoefte hebben om actie te ondernemen”, zegt verloskundige Astrid van der Duijs tegen NOS. “We kunnen ze niet helemaal geruststellen, maar wel goede informatie geven.”
Ook verloskundige Suzanne de Reijke krijgt veel telefoontjes van zwangeren. “Het is heel angstig en onduidelijk. Stel dat je gisteren een broodje kipfilet hebt gegeten: testen of je besmet bent met de bacterie kan niet, want die testen zijn heel onbetrouwbaar. Bij sommige vrouwen is sprake van paniek.”
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet groot onderzoek naar de bacterie en is daar naar verwachting nog een paar dagen mee bezig. Tot die tijd worden alle vleeswaren van de firma Offerman uit de schappen gehaald. Zwangeren die na het eten van vlees uit de supermarkt last krijgen van koorts, diarree of misselijkheid, kunnen het beste contact opnemen met de huisarts.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.