Kent je kind geen nee, moet alles gebeuren hoe en wanneer hij dat wil, en is-ie nooit tevreden? Grote kans dat je te maken hebt met een verwend kind. Daar valt wat tegen te doen, zeggen deze experts.
Lees verder onder de advertentie
Met een beetje verwennerij is niets mis. Maar een kind dat weigert een taak uit te voeren als hij geen snoep krijgt of om de haverklap losbarst in een driftbui als hem iets geweigerd wordt? Da’s ook geen pretje. Verwende kinderen denken dat de wereld om hen draait en tonen weinig dankbaarheid voor wat ze hebben, zegt HuffPost. Ze krijgen wat ze willen, wanneer ze het willen. En zo niet, dan gooien ze alles in de strijd om het alsnog te krijgen. Heb je zo’n prins(es) in huis? Dan kun je volgens experts een aantal dingen doen om het verwende gedrag wat te dimmen.
Lees verder onder de advertentie
Aangeleerd gedrag
Aliza Pressman, eigenaar van een hulpcentrum voor ouders, helpt meteen een misvatting de wereld uit: verwend gedrag heeft niets te maken met het geven van te veel liefde, dat bestaat namelijk niet. Maar staat die liefde gelijk aan het voldoen aan alle wensen en behoeften van je kind, zonder grenzen aan te geven, dan vergroot je de kans op verwend en verwaand gedrag. Het is niet aangeboren, maar aangeleerd gedrag, zegt oudercoach Traci Baxley. Fijn, want dat betekent dat verwend gedrag af te leren valt. Hoe? We zetten een aantal tips van experts op een rij.
Doe aan zelfreflectie. Waarom vind je het als ouder zo moeilijk om nee te zeggen? Hoe voelt het om ja te zeggen als je eigenlijk nee wilde zeggen? “Kijk of je iets uit je verleden kunt koppelen aan je opvoedpraktijken, en neem kleine stapjes om dat te veranderen.” Schakel eventueel professionele hulp in.
Stimuleer autonomie. In het kort: laat je kind doen wat het al zelf kan, moedig aan en begeleid als iets bijna lukt en doe iets voor als je kind er zelf nog niet helemaal klaar voor is. Dit geldt voor taken als aankleden of een tussendoortje maken.
Stel grenzen. Moeilijk, want een verwend kind doet er alles aan om deze grens over te gaan. “Erken de gevoelens van je kind tijdens een breakdown in plaats van een driftbui of negatief gedrag te belonen,” aldus Baxley. Voorbeeld: ‘Ik zie dat je teleurgesteld bent omdat je dit speeltje vandaag niet krijgt.’
Geef je kind verantwoordelijkheid in huis. Oudercoach Amy McCready tipt de als-dan-methode. Denk aan: ‘Als je je tanden hebt gepoetst en je pyjama aanhebt, dan kunnen we een boek lezen.’ De ‘dan’ is altijd een veelvoorkomende situatie en géén beloning, benadrukt ze.
Vermijd beloningen. Snoepjes, stickers of geld in ruil voor een taak? Niet doen, zegt McCready. Als ze later groot zijn, krijgen ze ook geen beloning voor elke uitgevoerde taak.
Leren falen. Hoe verleidelijk het ook is om meteen bij te springen als je kind iets verkeerd doet of een teleurstelling te verwerken krijgt, het is oké om je kind te laten falen. Laat ‘m de gevolgen van zijn actie ontdekken en steun hem bij z’n emoties.
Accepteer boosheid. Want nee, het zal geen makkie zijn om verwend gedrag af te leren. Je kind zal soms boos en teleurgesteld zijn, maar dat hoort erbij. “Laat hun gedrag en woorden niet de waarden en grenzen van je familie bepalen,” aldus Baxley.
Leer ze om iets voor een ander te doen. Denk aan klusjes in huis of vrijwilligerswerk.
Laat je kind zich niet schamen voor z’n verwende gedrag. Leg in plaats daarvan uit dat het gedrag nog wat finetuning nodig heeft, maar dat je onvoorwaardelijk van ‘m houdt.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
De geboorte van je kind missen: het klinkt als een nachtmerrie die geen enkele vader ooit wil meemaken. Toch overkwam het deze drie mannen. “We zijn inmiddels zes jaar verder, maar ik ben nog steeds niet vergeven.”