Veel snoep, zeeën van aandacht en weinig regels: het is altijd feest bij opa en oma. Toch kan die verwennerij ongezond zijn voor kinderen, zeggen wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow.
Lees verder onder de advertentie
Roken?
De wetenschappers hielden 56 onderzoeken met gegevens uit achttien landen en keken naar de invloed van grootouders die regelmatig voor hun kleinkinderen zorgen. Drie belangrijke vragen die werden gesteld: wat geven opa en oma hun kleinkind te eten? Zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt? Roken ze in het bijzijn van hun kleinkind?
Wat blijkt: opa’s en oma’s hebben vaak een slechte invloed op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkind, tot frustratie van veel ouders. Ze zetten ze onder druk (‘Als je je bord leeg eet, krijg je een ijsje’), waardoor de kinderen te veel vetten en suikers binnenkrijgen. Op genoeg lichaamsbeweging vanuit grootouders hoeven de onderzoekers niet te rekenen. Ook roken ze geregeld in het bijzijn van hun kleinkind.
Lees verder onder de advertentie
Gezonde levensstijl
Een kwalijke zaak, vindt hoofdonderzoeker Stephanie Chamers. “Ouders vinden het moeilijk om in gesprek te gaan, maar doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij de kinderen toe zodra die volwassen zijn. Wanneer je als kind een gezonde levensstijl aanleert, is het veel belangrijker om dat als volwassene vol te houden.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.