Een verzwaringsdeken lijkt de ideale uitkomst als jouw baby moeilijk in slaap komt of vaak wakker wordt, maar uit onderzoek blijkt dit minder onschuldig te zijn dan we denken. Zo’n verzwaringsdeken brengt namelijk wat risico’s met zich mee, zo zegt een expert.
Lees verder onder de advertentie
Mieke Cotterink is expert in kinderveiligheid bij VeiligheidNL, waarbij ze adviezen geeft over veilig slapen, om zo de mogelijke kans op wiegendood te voorkomen. Zij raadt het gebruik van verzwaringsdekens bij kinderen onder de twee jaar oud af. Dit heeft vooral met de verschillende slaapposities van je baby te maken.
Lees verder onder de advertentie
Een veilige slaaphouding
Waar de veiligste slaaphouding voor een baby op de rug is, kan het omrollen naar de zij of buik al een stuk onveiliger zijn. Een verzwaringsdeken kan dit extra moeilijk maken, doordat je baby tijdens het omrollen extra gewicht met zich meedraagt. Met name het weer terugrollen naar de rug kan een stuk lastiger worden. ”En dat is een risico voor wiegendood.”
Lees verder onder de advertentie
Diepe slaap
Waar wij als volwassenen het meeste uitrusten als we in een diepe slaap liggen, is dit voor jouw baby niet perse beter. Cotterink geeft aan dat dit de kans op wiegendood juist kan verhogen. “Zover ik weet is niet aangetoond dat baby’s dieper slapen onder een verzwaringsdeken, maar dat zou natuurlijk wel kunnen. Bij volwassenen lijkt het dat effect wel te hebben.”
Lees verder onder de advertentie
Verzwaringsslaapzakken
Doordat veel producenten dit weten, worden er in plaats van verzwaringsdekens al verzwaringsslaapzakken verkocht, maar dit blijkt zelfs nog slechter te zijn. “Bij een slaapzak zit het extra gewicht aan de borstkant. Als kinderen dan omrollen naar de buik, nemen ze dat gewicht als het ware mee – en is het extra moeilijk het mee terug te nemen.”
Lees verder onder de advertentie
Wel veilig bij peuters
Vanaf de peuterleeftijd kan een verzwaringsdeken wel veilig gebruikt worden, mits het deken zelf geschikt is voor de leeftijd en maximaal 10 procent van het lichaamsgewicht van je peuter is.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.