Je altijd zo lieve dreumes gooit er middenin een huiskamer vol visite een ‘kak!’ of ‘kut!’ uit. Je weet even niet of je moet lachen, boos worden of het gewoon maar negeren. Een ding is zeker: de vieze-woorden-fase is aangebroken.
Lees verder onder de advertentie
Tot je dreumes een jaar of vijf is, haalt het zelf veel plezier uit het strooien met krachttermen. Denk aan bovenstaande ‘vieze’ woorden, maar ook billen, scheet, poep, plas/pis en piemel komen regelmatig voorbij. In het begin roepen 1- en 2-jarigen een krachtterm zonder precies te weten wat het betekent. Vaak hebben ze dit van jou of een oudere broer of zus gehoord of bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf.
Lees verder onder de advertentie
De vieze-woorden-fase
Vanaf het moment dat je kind leert praten, kan het dus al ‘vieze’ woorden oppikken. Als kinderen wat ouder zijn, weten ze precies wat die woorden betekenen en roepen ze te pas en te onpas poep, pies en plas. Op dat moment zit je middenin de vieze-woorden-fase. Peuters roepen dat soort woorden vooral om een reactie uit te lokken, niet om iemand bewust uit te schelden. Woorden als ‘oh my god’ of ‘fuck’ en ‘shit’ komen er dan ook nog eens bij. Schrik niet als er nog meer woorden bijkomen op het moment dat je kleuter naar de basisschool gaat. Het leert dan woorden bij die je zelf niet gebruikt.
Lees verder onder de advertentie
Juist door de reacties van anderen, merkt je peuter dat het een grappig spelletje is. Het zoekt de grenzen op in de vieze-woorden-fase. Waar moeten anderen om lachen en wat kan echt niet. Eigenlijk een heel leerzame fase dus, al is het niet zo’n chill voor jou als je kind middenin de wachtkamer bij de huisarts het heel vieze-woorden-vocabulaire op tafel legt.
Bewust gebruik van scheldwoorden vanaf deze leeftijd
Tot een jaar of zeven zijn kinderen echter nog steeds niet heel bewust van wat ze nou eigenlijk zeggen of kunnen veroorzaken met die woorden. Daarna worden ze bewust van het taalgebruik uit de vieze-woorden-fase en kunnen ze woorden bewust gaan gebruiken. Soms is dat niet de bedoeling, zoals iemand uitschelden. In dat geval kun je in een rustig gesprek uitleggen aan je kind dat je iemand met woorden wel degelijk pijn kan doen.
Lees verder onder de advertentie
Ook als je niet wil dat je kind vloekt, bijvoorbeeld als het zich stoot, kun je dit aangeven. Bied een alternatief en geef vooral zelf het goede voorbeeld.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.