Oorpijn krijgen tijdens het opstijgen is al vervelend genoeg, laat staan dat je een oorontsteking hebt als je gaat vliegen. Is het slim om dan het vliegtuig in te stappen? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Oorpijn tijdens een vlucht
Als een vliegtuig stijgt en daalt, verandert de luchtdruk in de cabine. Daardoor wordt het trommelvlies in je oor naar binnen of naar buiten geduwd. Lang niet iedereen heeft daar last van. Als het goed is, regelt de buis van Eustachius vanzelf dat de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk wordt. Maar als de buis van Eustachius niet goed functioneert, blijft het trommelvlies naar binnen of naar buiten gedrukt staan. Het gevolg: je krijgt last van oorpijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je er aan doen?
Als je erg last van je oren hebt tijdens een vlucht – vooral tijdens het opstijgen of landen – zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk te krijgen:
Lees verder onder de advertentie
slik een aantal keer
probeer te gapen
kauw op een snoepje of kauwgom
drink wat water, met je neus dicht
blaas voorzichtig uit terwijl je mond en neus gesloten is
Wie verkouden is of last heeft van hooikoorts, kan last hebben van gezwollen slijmvlies in de buis van Eustachius. De lucht kan er dan nog maar moeilijk doorheen en zeker tijdens een vlucht kan dit oorpijn opleveren. Het kan helpen om een neusspray te nemen die de buis van Eustachius tijdelijk opent.
Wie een oorontsteking heeft, moet wel opletten. Bij een buitenoorontsteking is er geen reden tot zorgen. Dit komt vaak voor bij kinderen die ’s zomers veel zwemmen en bacteriën in hun oren krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Maar als er sprake is van een middenoorontsteking, is het niet verstandig om het vliegtuig in te stappen. De druk in de oren wordt tijdens een vlucht groter en dat kan er voor zorgen dat je meer pijn hebt. Bovendien kan het schade opleveren aan je trommelvlies en uiteindelijk kan dit leiden tot duizeligheid, oorsuizen of in het ergste geval enige verlies van het gehoor. Vermoed je dat jij of je kind een oorontsteking heeft en zijn jullie van plan om te gaan vliegen, overleg dan altijd even met je huisarts.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”