Komt je kind dagelijks thuis met een volle broodtrommel? Deze expert geeft advies

volle broodtrommel Bron: Pexels
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Het is natuurlijk frustrerend als je kind thuiskomt met een volle broodtrommel. Misschien is er net aan een hapje uit de boterham met pindakaas genomen, maar verder heeft je kind weinig gegeten. Niet leuk, want je wil niet dat je kind met een lege maag op school zit.

Lees verder onder de advertentie

Auteur van het boek Feeding Littles Lunches Megan McNamee geeft tips over volle broodtrommels die vanuit school mee worden teruggenomen door kinderen. Ze vertelt dat het vaker voorkomt dat kinderen hun lunch op school niet (helemaal) opeten en dat daar verschillende redenen voor kunnen zijn. Ook legt ze uit wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je kleintje toch wat voedzaams binnenkrijgt tijdens de lunchpauze op school.

Lees verder onder de advertentie

Redenen waarom je kind thuiskomt met een volle broodtrommel

McNamee legt uit wat redenen kunnen zijn dat je kind geen lunch eet op school en dat je bij thuiskomst een nog volle broodtrommel in je handen geduwd krijgt.

Lees verder onder de advertentie

De omgeving waarin geluncht wordt

Waar je thuis waarschijnlijk gezamenlijk in alle rust aan tafel eet, is dat op de basisschool niet het geval. Kinderen eten in de klas waar het best druk kan zijn. Sommige scholen lossen dit op door de kinderen een tv-programma te laten kijken tijdens de lunch, maar ook dat kan afleidend werken voor sommige kids. Eten staat dus op de tweede plaats. Een normale reactie van je kind dus, om weinig tot niets te eten.

Lees verder onder de advertentie

Het tijdsbestek waarin je kind moet eten

Kinderen krijgen niet heel veel tijd om hun boterham op te eten in de lunchpauze, met een volle broodtrommel tot gevolg. Ze proberen liever snel naar de speeltuin te gaan en kletsen of giebelen met elkaar is dan interessanter dan die boterham met kaas.

Lees verder onder de advertentie

Adviezen van de expert over een volle broodtrommel aan het einde van de dag

Met bovenstaande redenen over waarom je kind thuiskomt met een volle broodtrommel, kun je je vast indenken dat je kind trek heeft aan het einde van de dag. McNamee legt uit dat dit ook komt doordat er een nieuwe routine is gestart na de vakantie.

Lees verder onder de advertentie

Geef je kind even tijd om te wennen aan de nieuwe routine en zorg voor een snack plate, boterham of iets anders om te eten wanneer je kind de school uit rent. Ook handig voor jezelf, om hangry situaties met je kind voor te zijn. Eigenlijk is dit ook altijd slim als je kind wel goed eet tussen de middag, want school kost nou eenmaal veel energie.

Voeg een kleine verandering toe in de volle broodtrommel

Volgens McNamee kan een kleine aanpassing aan de inhoud van de broodtrommel al een groots effect hebben. Vooral als je kind altijd hetzelfde mee krijgt naar school, omdat het dat nu eenmaal lust. Logisch dat je dat doet, overigens. Probeer eens de plakjes komkommer te vervangen voor wat halve druiven of wat wortels of smeer eens een boterham met iets anders voor de afwisseling. Ook meerdere kleinere dingen aanbieden, in plaats van twee boterhammen met kaas, kan helpen. Wie weet wordt je kind aangenaam verrast, en jij aan het einde van de dag dus ook.

Laat je kind meehelpen de broodtrommel vullen

Kinderen helpen graag mee in de keuken en dit trucje kan je kind net over de streep halen om het zelf ingepakte lunchpakket te verorberen, volgens de expert. Laat je kind zelf kiezen wat het mee wil nemen, binnen jouw (gezonde) kaders natuurlijk. Soms kom er dan ook achter waarom je kind iets niet eet en kun je makkelijker het gesprek aan gaan. Kost misschien iets meer tijd en moeite in de ochtend, maar misschien krijg je dan eens geen volle broodtrommel terug aan het einde van de schooldag.

Praat met de leerkracht

Blijf je een volle broodtrommel, maar een hongerig kind, terugkrijgen aan het einde van de dag? Ook als de routine er nu wel in zou moeten zitten? Praat dan eens met de leerkracht van je kind over wat er kan zijn dat dit gebeurd. Of met degene die bij je kind is in de lunchpauze, omdat de leerkrachten op dat moment ook wel eens van hun pauze genieten. Misschien is er meer aan de hand en kunnen jullie samen tot een oplossing komen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken