Is je kind overdag zindelijk (héél fijn), maar gaat het ’s nachts vaak mis? Dan is een plaswekker een fijn hulpmiddel. Hoe, wat, waarom? Dit moet je weten over een plaswekker.
Lees verder onder de advertentie
Gemiddeld worden kinderen zindelijk tussen hun tweede en derde levensjaar. Nachtzindelijk worden duurt iets langer, meestal tot ze vier of vijf zijn. Het is dus helemaal niet gek als je kind voor die tijd nog in bed plast. Is je kind al wat ouder en komt hij of zij niet altijd droog de nacht door? Dan kan een plaswekker handig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een plaswekker?
Het werkt als volgt: je kind draagt een speciaal onderbroekje met een sensor dat is verbonden aan een wekker. Als de sensor nat wordt, gaat de wekker af en word je kind wakker. Op deze manier leren de hersenen om zelf wakker te worden bij hoge nood. Er zijn verschillende wekkers op de markt. Sommigen zitten om de bovenarm van je kind, anderen werken met een app. Handig om te weten: als je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt een plaswekker soms vergoed. Je kunt ‘m ook huren.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer gebruik je hem?
In principe hoef je geen plaswekker te gebruiken bij kinderen jonger dan zes jaar. Voor die leeftijd worden de meeste kinderen vanzelf zindelijk, ook ’s nachts. Over het algemeen werken plaswekkers bij peuters minder goed. Beter is het om dan gewoon luiers te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het?
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het proces.
Leg je kind uit hoe het werkt
Laat het geluid horen en vertel wat hij moet doen zodra de wekker gaat: de wekker uitzetten, naar de wc en eventueel een droog broekje aantrekken.
Help je kind
Vooral in het begin. Gaat de wekker? Loop naar de kamer en doe het licht aan. Laat je kind de wekker uitzetten en naar de wc gaan. Als je kind na twee minuten niet wakker wordt, maak je ‘m zachtjes wakker. Benoem niet dat hij misschien nat is.
Lees verder onder de advertentie
Heb geduld
Je kind leert eerst om wakker te worden van de wekker en naar de wc te gaan. Soms is het bed dan al nat. Het duurt wel een paar weken voordat kinderen uit zichzelf wakker worden van een volle blaas.
Als er twee weken achter elkaar geen sprake is van een natte broek kun je stoppen met de plaswekker. Last van een terugval? Dan begin je gewoon opnieuw. Meestal is je kind nachtzindelijk na vier droge weken, waarvan twee zonder wekker.
Handige tips
Laat je kind meer water drinken. Op deze manier kun je de wekker extra goed testen
Help je kind waar nodig, maar laat hem zoveel mogelijk zelf doen
Werk met een beloning, zoals een sticker na een droge nacht
Laat eventueel een lampje aan, zodat je kind makkelijker wakker wordt
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’
Een pretecho is een bijzonder moment voor aanstaande ouders. Zeker als ze op dat moment ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Toen Carmen (34) aan haar schoenmoeder vertelde dat ze weer oma zou worden van een kleindochter, had ze deze reactie nooit verwacht.