Is je kind overdag zindelijk (héél fijn), maar gaat het ’s nachts vaak mis? Dan is een plaswekker een fijn hulpmiddel. Hoe, wat, waarom? Dit moet je weten over een plaswekker.
Lees verder onder de advertentie
Gemiddeld worden kinderen zindelijk tussen hun tweede en derde levensjaar. Nachtzindelijk worden duurt iets langer, meestal tot ze vier of vijf zijn. Het is dus helemaal niet gek als je kind voor die tijd nog in bed plast. Is je kind al wat ouder en komt hij of zij niet altijd droog de nacht door? Dan kan een plaswekker handig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een plaswekker?
Het werkt als volgt: je kind draagt een speciaal onderbroekje met een sensor dat is verbonden aan een wekker. Als de sensor nat wordt, gaat de wekker af en word je kind wakker. Op deze manier leren de hersenen om zelf wakker te worden bij hoge nood. Er zijn verschillende wekkers op de markt. Sommigen zitten om de bovenarm van je kind, anderen werken met een app. Handig om te weten: als je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt een plaswekker soms vergoed. Je kunt ‘m ook huren.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer gebruik je hem?
In principe hoef je geen plaswekker te gebruiken bij kinderen jonger dan zes jaar. Voor die leeftijd worden de meeste kinderen vanzelf zindelijk, ook ’s nachts. Over het algemeen werken plaswekkers bij peuters minder goed. Beter is het om dan gewoon luiers te gebruiken.
Hoe werkt het?
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het proces.
Leg je kind uit hoe het werkt
Laat het geluid horen en vertel wat hij moet doen zodra de wekker gaat: de wekker uitzetten, naar de wc en eventueel een droog broekje aantrekken.
Help je kind
Vooral in het begin. Gaat de wekker? Loop naar de kamer en doe het licht aan. Laat je kind de wekker uitzetten en naar de wc gaan. Als je kind na twee minuten niet wakker wordt, maak je ‘m zachtjes wakker. Benoem niet dat hij misschien nat is.
Lees verder onder de advertentie
Heb geduld
Je kind leert eerst om wakker te worden van de wekker en naar de wc te gaan. Soms is het bed dan al nat. Het duurt wel een paar weken voordat kinderen uit zichzelf wakker worden van een volle blaas.
Als er twee weken achter elkaar geen sprake is van een natte broek kun je stoppen met de plaswekker. Last van een terugval? Dan begin je gewoon opnieuw. Meestal is je kind nachtzindelijk na vier droge weken, waarvan twee zonder wekker.
Handige tips
Laat je kind meer water drinken. Op deze manier kun je de wekker extra goed testen
Help je kind waar nodig, maar laat hem zoveel mogelijk zelf doen
Werk met een beloning, zoals een sticker na een droge nacht
Laat eventueel een lampje aan, zodat je kind makkelijker wakker wordt
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag