Ben jij die ouder die onderaan het klimrek staat te roepen: “Niet zo hoog!” Of die ouder die continu zegt: “Doe voorzichtig!” En: “Pas op!” Dan is er een kans dat je wat overbezorgd bent. Tijd om daar iets aan te doen. Met deze zes tips voorkom je dat je een overbezorgde ouder wordt.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek wees uit dat overbezorgde ouders een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Door op te groeien met overbezorgde ouders ervaren kinderen problemen in hun emotionele ontwikkeling. Zo kunnen kinderen van overbezorgde ouders last krijgen van sociale angst.
Lees verder onder de advertentie
Zo word je géén overbezorgde ouder
Hoe kun je nu als ouder voorkomen dat je als een overbezorgde helikopter boven je kroost blijft cirkelen? Wij vertellen het je!
Lees verder onder de advertentie
Laat je kinderen emoties ervaren. Ouderschap is geen emotievrije zone, dus leer je kinderen om te gaan met zowel positieve als negatieve emoties. Overbezorgde ouders willen graag voorkomen dat hun kinderen negatieve emoties ervaren, maar dat kun je dus beter niet doen. Geef ze de kans om te crashen en op te staan, want dat is nu eenmaal part of life.
Laat je kind zelfstandig zijn. Laat je kind beslissingen nemen, ook al zijn het soms niet de beslissingen die jij voor de zou nemen. Als ze hun eigen route kiezen, leren ze zelfstandig te zijn en leren ze ook verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen keuzes. Een beetje verdwalen kan soms de beste ontdekkingsreis zijn.
Praat over emoties. Benoem emoties en gevoelens zoveel mogelijk in het dagelijks leven. Benoem emoties in films, boeken en bij jezelf en je kind. Emotionele vaardigheden ontwikkelen begint met het begrijpen van wat er in het emotionele brein gebeurt.
Laat ze oefenen in het reguleren van hun eigen emoties. Emoties kunnen overweldigend zijn voor kinderen, toch is belangrijk dat ze in eerste instantie zelf leren om deze emoties te reguleren. Als ouder ben je daarin op de achtergrond. Beschikbaar voor hulp, zonder het proces de hele tijd over te nemen. Het doel is om je kind emotioneel zelfstandig te laten worden.
Weer een voorbeeld. Laat je kinderen zien hoe jij met moeilijke situaties of lastige emoties omgaat. Verberg je emoties dus niet voor je kind en vertel ze dat emoties niet eng zijn, maar dat het bij het leven hoort.
Oefen met rollenspellen voor emotionele uitdagingen. Als je kind zenuwachtig is of geen idee heeft hoe ze een moeilijke situatie moeten aanpakken, doe dan een rollenspel. Speel samen een emotionele scene na en bedenk hoe ze kunnen reageren.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Beschuit met roze muisjes, want Romé Reinders is bevallen van een dochter. Dat laat de ondernemer weten op haar Instagrampagina met een aantal prachtige foto’s.
Marthe kwam erachter dat haar ex een affaire had, vlak voor kerst. Vlak voor de eerste kerst met hun baby, zelfs. Ze kan het eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven.
Soms speelt je hart een spelletje met je. Zo voelt het tenminste voor Mirthe. Al jaren is ze smoorverliefd op haar collega, terwijl hij al lang verder is gegaan met zijn leven. Hoe laat je iemand los die niet voor jou kiest?
Dat het ouderschap uitdagend is, hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sacha (33) vraagt zich af hoe ze om moet […]
Geke (@gekeborn) is verloskundige, echoscopist en anticonceptiespecialist en maakt daarnaast de podcast Zwanger & Zo. Hierin deelt ze verloskundige informatie en positieve bevallingsverhalen om aanstaande ouders te inspireren en ervaringen te delen. Daarnaast werkt ze aan een boek, wat naar verwachting april 2025 in de winkels ligt. In haar column neemt ze ons mee in […]