Waarom je tijdens het voorlezen vragen moet stellen aan je kind (en hoe je dat doet)

26.08.2024 15:00

Zit je met je kind op de bank en open je hun favoriete boek? Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook een gouden kans om zijn verbeelding te stimuleren en gesprekken op gang te brengen.

Het voorlezen is misschien wel het gezelligste moment van de dag. Het is een heerlijke manier om samen tijd door te brengen en een kijkje te krijgen in de wereld van je kind, helemaal zonder afleiding. En ja, het is ook een kans om de leesvaardigheid en het begrip van je kind een beetje op te krikken – zonder dat het voelt als een formele les.

Lees ook – De top 10 meest verkochte kinderboeken

Gesprekken op gang brengen

Bij het voorlezen hoef je echt geen stress te hebben over “leesbegrip” en “testresultaten”. Het gaat erom dat je gesprekken op gang brengt, de nieuwsgierigheid van je kind prikkelt en een liefde voor boeken aanwakkert. Dus gooi die strikte vragen over de plot en de personages overboord en stel in plaats daarvan wat open vragen die jullie helpen om samen het verhaal te ontdekken.

Hier zijn 10 leuke en informele vragen die je kunt stellen terwijl je samen een boek leest:

  1. “Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?” Laat je kind zijn fantasie gebruiken en met ideeën komen over de volgende wending in het verhaal.
  2. “Hoe denk je dat het personage zich nu voelt?” Dit helpt je kind om empathie te ontwikkelen en zich in te leven in de emoties van de personages.
  3. “Wat gebeurt er op deze afbeelding?” Praat over de details in de illustraties. Dit stimuleert visuele waarneming en storytelling.
  4. “Waarom denk je dat het personage dat deed?” Moedig je kind aan om na te denken over de motieven en acties van de personages.
  5. “Kun je je een moment herinneren waarop jij je net zo voelde als het personage?” Dit helpt om persoonlijke connecties te maken met het verhaal en de emoties te begrijpen.
  6. “Hoe zou jij deze plek beschrijven?” Dit bevordert de verbeelding en helpt je kind om beschrijvingen en details beter te begrijpen.
  7. “Zou je vrienden willen zijn met dit personage?” Praat over de eigenschappen van het personage en hoe die zich verhoudt tot de mensen in hun eigen leven.
  8. “Weet je wat dit woord betekent?” Introduceer nieuwe woorden en breid de woordenschat van je kind uit op een speelse manier.
  9. “Wie anders in onze familie zou dit boek leuk vinden?” Dit maakt de ervaring persoonlijker en stimuleert gesprekken over familieleden en hun voorkeuren.
  10. “Herinnert dit verhaal je aan iets wat we hebben gedaan of gezien?” Verbind het verhaal met echte ervaringen om de leeservaring relevanter en betekenisvoller te maken.

Onthoud dat het doel niet is om een “juist” antwoord te krijgen, maar om het gesprek op gang te brengen en je kind aan te moedigen om diep na te denken. Pas je vragen aan op basis van het boek en de leeftijd van je kind. Maar het belangrijkste? Maak van het voorlezen een interactieve en plezierige ervaring voor jullie beiden. En wie weet, misschien ontdekken jullie samen wel nieuwe favoriete boeken en verhalen. Hier nog een aantal boekentips.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.