Zit je met je kind op de bank en open je hun favoriete boek? Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook een gouden kans om zijn verbeelding te stimuleren en gesprekken op gang te brengen.
Lees verder onder de advertentie
Het voorlezen is misschien wel het gezelligste moment van de dag. Het is een heerlijke manier om samen tijd door te brengen en een kijkje te krijgen in de wereld van je kind, helemaal zonder afleiding. En ja, het is ook een kans om de leesvaardigheid en het begrip van je kind een beetje op te krikken – zonder dat het voelt als een formele les.
Bij het voorlezen hoef je echt geen stress te hebben over “leesbegrip” en “testresultaten”. Het gaat erom dat je gesprekken op gang brengt, de nieuwsgierigheid van je kind prikkelt en een liefde voor boeken aanwakkert. Dus gooi die strikte vragen over de plot en de personages overboord en stel in plaats daarvan wat open vragen die jullie helpen om samen het verhaal te ontdekken.
Lees verder onder de advertentie
Hier zijn 10 leuke en informele vragen die je kunt stellen terwijl je samen een boek leest:
“Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?” Laat je kind zijn fantasie gebruiken en met ideeën komen over de volgende wending in het verhaal.
“Hoe denk je dat het personage zich nu voelt?” Dit helpt je kind om empathie te ontwikkelen en zich in te leven in de emoties van de personages.
“Wat gebeurt er op deze afbeelding?” Praat over de details in de illustraties. Dit stimuleert visuele waarneming en storytelling.
“Waarom denk je dat het personage dat deed?” Moedig je kind aan om na te denken over de motieven en acties van de personages.
“Kun je je een moment herinneren waarop jij je net zo voelde als het personage?” Dit helpt om persoonlijke connecties te maken met het verhaal en de emoties te begrijpen.
“Hoe zou jij deze plek beschrijven?” Dit bevordert de verbeelding en helpt je kind om beschrijvingen en details beter te begrijpen.
“Zou je vrienden willen zijn met dit personage?” Praat over de eigenschappen van het personage en hoe die zich verhoudt tot de mensen in hun eigen leven.
“Weet je wat dit woord betekent?” Introduceer nieuwe woorden en breid de woordenschat van je kind uit op een speelse manier.
“Wie anders in onze familie zou dit boek leuk vinden?” Dit maakt de ervaring persoonlijker en stimuleert gesprekken over familieleden en hun voorkeuren.
“Herinnert dit verhaal je aan iets wat we hebben gedaan of gezien?” Verbind het verhaal met echte ervaringen om de leeservaring relevanter en betekenisvoller te maken.
Onthoud dat het doel niet is om een “juist” antwoord te krijgen, maar om het gesprek op gang te brengen en je kind aan te moedigen om diep na te denken. Pas je vragen aan op basis van het boek en de leeftijd van je kind. Maar het belangrijkste? Maak van het voorlezen een interactieve en plezierige ervaring voor jullie beiden. En wie weet, misschien ontdekken jullie samen wel nieuwe favoriete boeken en verhalen. Hier nog een aantal boekentips.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!