Els & Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.
Hier lees je alvast een van de vragen, mét antwoord.
Lees verder onder de advertentie
“De beenspieren van mijn achtjarige zoon ontwikkelen zich niet symmetrisch. Daardoor heeft hij lang over zijn A-zwemdiploma gedaan. Ik vond het sneu om zijn gezichtje te zien toen de namen van de B-kandidaten werden omgeroepen en hij daar als enige niet bij zat. Zijn jongere zusje heeft inmiddels haar A, B en C.”
Lees verder onder de advertentie
Wij begrijpen u, je gunt je kind alles en een moederhart raakt snel verscheurd. Er zit slechts één ding op: relativeren. Zelf zijn wij alleen in het bezit van diploma A; onze ouders wisten niet eens dat B en C bestonden. Wat hen betrof had zwemles maar één doel: leren niet te verdrinken. En zo is het nog steeds. Meer dan diploma A heeft uw zoon niet nodig in het leven. Zonder B en C kan hij net zo goed een succesvolle bakker of politieagent worden of – als het echt niet anders kan – in de Raad van Bestuur komen. Dat de benen van zijn zusje wel symmetrisch zijn, leert hem al vroeg dat het leven niet eerlijk is. Dat is eigenlijk ook een soort zwemles, maar dan in de woelige golven van het bestaan, waar hij ook zijn hoofd boven water zal moeten houden. Het leukste onderdeel van de B-les is leren duiken. Er is vast wel iemand die hem dat wil leren. Zo leerde de zoon van tante Els duiken van zijn oma. Maar dat telt niet, want die was schoonspringkampioene geweest. En dat kwam weer omdat ze verliefd was op de duikleraar. Maar dat is weer een ander verhaal.
Lees verder onder de advertentie
Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 07-2015. Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl. Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.