10 vragen voor een goed gesprek met je kind

24.08.2024 11:00
Bron: Just a couple having fun

Soms wil je gewoon even écht met je kind praten, voorbij het standaard “Hoe was je dag?” Maar hoe zorg je ervoor dat het gesprek dieper gaat, leuk blijft en niet eindigt in een eenzijdig “Goed, mam”.

Met deze tien vragen kom je een heel eind! Of je ze nu tijdens het avondeten stelt, op weg naar school of gewoon tussendoor, deze vragen zorgen gegarandeerd voor verrassende antwoorden, grappige verhalen en misschien zelfs wat nieuwe inzichten.

1. Wat zou je graag willen leren en waarom? Wat houdt je kind écht bezig? Misschien willen ze gitaar leren spelen of zijn ze gefascineerd door dinosaurussen. Door deze vraag kom je erachter wat hun interesses zijn en waarom juist dat ene onderwerp ze zo boeit.

2. Wat is je favoriete herinnering en waarom? Dit is een prachtige vraag om samen herinneringen op te halen. Misschien vertellen ze je over die ene vakantie aan zee of de keer dat jullie samen een taart bakten. Het gaat niet alleen om het moment zelf, maar vooral om het gevoel dat ze eraan overhielden.

3. Wat is je grootste droom? Dromen mag altijd, toch? Of het nu gaat om astronaut worden of het hebben van een eigen dierenasiel, deze vraag geeft een kijkje in de wereld van hun fantasie en ambities.

4. Wat zou je wensen als het alles zou mogen zijn? Geen beperkingen, alles kan! Deze vraag laat je kind helemaal losgaan in hun wensen en verlangens. Het antwoord kan grappig, verrassend of ontroerend zijn – en het geeft een inkijkje in wat ze écht belangrijk vinden.

5. Welke dieren vind je speciaal en waarom? Dieren hebben een speciale plek in het hart van veel kinderen. Of het nu om een favoriete knuffel gaat of om die ene kat van de buren, door te vragen waarom ze juist dát dier speciaal vinden, krijg je een leuk inkijkje in hun belevingswereld.

Lees ook – 30 leuke gespreksvragen voor quality time met je kind

6. Wat zou je doen als je onzichtbaar kon zijn voor een dag? Dit is de perfecte vraag voor wat fantasievolle lol. Je zult versteld staan van de creatieve en soms hilarische antwoorden. Misschien willen ze stiekem een koekje pikken of de hele dag door een pretpark dwalen.

7. Als je een dag iemand anders kon zijn, wie zou dat dan zijn? Laat je kind even in de schoenen van iemand anders staan. Misschien kiezen ze een superheld, hun favoriete sporter of zelfs een familielid. Het antwoord zegt veel over wie ze bewonderen en waarom.

8. Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt? Een klassieker die altijd voor een glimlach zorgt. Of het nu gaat om een verjaardag, een uitje met vrienden of een gek avontuur, deze vraag brengt de mooie momenten weer tot leven.

9. Wat maakt je echt boos? Een goede vraag om wat dieper in te gaan op emoties. Het helpt je kind om te verwoorden wat hen dwarszit, en het geeft jou de kans om ze te leren hoe ze daarmee om kunnen gaan.

10. Wat zou je doen om iemand blij te maken? Deze vraag draait om empathie en vriendelijkheid. Hoe denken ze dat ze iemand anders een goed gevoel kunnen geven? Het kan iets kleins zijn, zoals een glimlach, of iets groots, zoals een zelfgemaakt cadeau.

Spelenderwijs de diepte in

Met deze vragen kun je samen met je kind leuke, verrassende en soms ontroerende gesprekken voeren. Het mooie is dat ze allemaal gebaseerd zijn op het spel Just Questions Junior – een vragenkaartenspel speciaal voor kids. Dit spel bevat 36 vragen en is ontworpen om kinderen spelenderwijs aan te zetten tot denken, praten en verbinden. Voor kinderen kan het lastig zijn om zelf onderwerpen te bedenken, vooral als ze verlegen zijn of niet goed weten hoe ze hun gevoelens moeten uiten. Maar met een vraag op een kaart heb je altijd een goed startpunt voor een fijn gesprek.

Bron: Just a couple having fun

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.