Vroeg naar bed? Experts vinden dat Nederlandse kinderen flexibelere bedtijden nodig hebben

30.07.2024 11:00
normale bedtijden kinderen

Gaat jouw kind om 19:00 naar bed? Dan is jouw kleine niet de enige. Nederlandse kinderen gaan vaak eerder naar bed dan hun leeftijdsgenootjes in andere Europese landen, die soms pas uren later onder de wol kruipen. Maar is een vroege bedtijd altijd ideaal?

Grote variatie

Kinderarts en slaapexpert Dominique Stumpel van het SEIN Expertisecentrum voor Slaapgeneeskunde legt uit aan RTL Nieuws: “We zien een grote variatie in de hoeveelheid slaap die kinderen nodig hebben. Kinderen tussen de 6 en 13 jaar hebben gemiddeld 9 tot 11 uur slaap per nacht nodig. Sommigen hebben genoeg aan 8 uur, terwijl anderen misschien wel 11 tot 12 uur nodig hebben.”

Als je je kind om 19:00 uur naar bed brengt terwijl het maar negen uur slaap nodig heeft, kan dat juist problemen veroorzaken. Het kind is mogelijk nog niet moe genoeg om in slaap te vallen, wat kan leiden tot frustratie en stress. Dit kan op zijn beurt de slaapproblemen verergeren.

Kinderarts en slaapexpert Nicole Wolters van het Kinderslaapcentrum ZGT bevestigt dit: “Er is veel variatie in de slaapbehoefte van kinderen. Sommigen hebben meer behoefte aan een vroege bedtijd en vroeg opstaan, terwijl anderen later naar bed gaan en later opstaan.”

Lees ook – Top 5 vragen over slapen, beantwoord door een kinderslaapcoach

Slaapbehoefte

Hoe bepaal je hoeveel slaap je kind nodig heeft? Volgens Stumpel heeft elk kind een unieke slaapbehoefte. Als je kind als peuter al minder slaap nodig had, is de kans groot dat dit later ook zo blijft. Bovendien speelt genetica een rol: als een van de ouders veel of juist weinig slaapt, kan je kind deze neiging overnemen.

Lees ook – Oei ik groei-sprongetjes kloppen niet, volgens socioloog en kinderslaapcoach

Let goed op je kind’s slaappatroon. Als je kind ’s avonds vaak langer wakker ligt, controleer dan hoe het overdag functioneert. Zijn er tekenen van vermoeidheid of slaaptekort overdag? Als die er niet zijn, kan een latere bedtijd prima zijn. Valt je kind overdag in slaap, dan is dat een teken dat het wellicht meer slaap nodig heeft.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.