Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: rituelen.
Lees verder onder de advertentie
Mijn dochter van negen houdt er een nogal star ritueel op na bij het welterusten zeggen. Dat breidt zich steeds meer uit. Naast de nachtzoen moeten we ook voorhoofdkruisjes uitwisselen, en sinds kort moeten we met zijn drieën tot tien tellen. Ze denkt dat er anders iets ergs gebeurt.
Lees verder onder de advertentie
Dingen kunnen misgaan
Wat uw dochter doet is normaal, maar het is goed dat u het nu signaleert, want het moet zich niet uitbreiden.Kinderen realiseren zich vanaf hun kleutertijd dat er dingen mis kunnen gaan in het leven. Dat de dood bestaat, dat mensen ziek kunnen worden.
Lees verder onder de advertentie
Het zit in de mens te denken dat onheil kan worden bezworen door rituelen. Vaak spelen getallen daarbij een rol. Half katholiek Nederland bad vroeger vijftien keer het Onze Vader en honderdvijftig keer het Wees gegroet Maria achter elkaar. Dat heette de rozenkrans. Een hele toer, maar dan kon je ook weinig meer overkomen, was het idee. Niet-gelovigen moeten hun eigen rituelen bedenken.
Een ritueeltje hier of daar kan geen kwaad
Daarbij grijpen ze ook vaak naar cijfers. Tv-presentator Winston Gerschtanowitz moet van zichzelf elke dag veertig keer een voorwerp zeven keer aanraken. Actrice Katja Schuurman heeft zoveel last van teldwang dat ze er medicijnen voor slikt. Dit zijn extremen; een ritueeltje hier of daar kan geen kwaad. Maar de gedachten dat daarbij ernstige dingen op het spel staan moet u afkappen.
Lees verder onder de advertentie
Els zag haar zoon op zijn achtste zijn bureautje overdreven minutieus ordenen. Na enig aandringen van haar kant bevestigde hij dat het zo moest omdat hij bang was dat er anders iets met mama zou gebeuren. Els deed een beroep op zijn gevoel voor humor. Ze stelde voor de zaak te onderzoeken door het bureau overhoop te halen. “Als ik dan morgen dood ben, had je gelijk”, zei ze. Hij moest daar erg om lachen, en toen Els de volgende ochtend ook nog in leven bleek te zijn, was hij van zijn ideeën af. Zo kunt u ook de avondlijke bezweringen van uw dochter speels afbouwen, tot ze tevreden is met een nachtzoen en een dikke knuffel.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Heb je ook een vraag? Mail Els en Do op elsendo@kekmama.nl
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.