Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: afwisseling van speelgoed.
Wat vinden de tantes ervan dat mijn zoontje van zeven elke dag met maar één soort speelgoed wil spelen? Kan dat kwaad of moet ik hem dwingen ook eens iets anders te doen dan Skylanders?
Aanvankelijk veerden de tantes op bij deze vraag. In principe vinden wij het geweldig als een kind zich eindeloos kan vermaken met slechts één soort speelgoed. Onze ouders hadden alleen een paar stokjes om mee te spelen. Dat maakte ze creatief en snel tevreden, beweerden ze altijd zelfvoldaan.
Maar toen googelden we Skylanders en dat is toch echt niet te vergelijken met stokjes. Wij hebben diep respect voor een zevenjarige die dit ingewikkelde computerspel snapt. En we begrijpen ook dat uw slimme zoon het graag dag en nacht speelt.
Hoe ernstig is dat? Hoelang mag een kind Skylanderen? Psychologen, pedagogen en neurologen weten nog niet genoeg van het effect van games bij gezonde kinderen om zeker te zeggen waar de speelgrens ligt. Wie zijn de tantes dan? Wij kunnen alleen vaststellen dat Skylanders een relatief nieuw fenomeen is, en nieuwe fenomenen moeten altijd voorzichtig tegemoet worden getreden. Dat hebben we van onze ouders, die ons verboden naar de brave western Bonanza te kijken uit angst dat we agressief werden.
De tantes hanteren een simpele vuistregel: alles in het leven draait om de dosis. Ons advies: kijk af en toe met uw zoon mee, zodat u weet wat hem zo aantrekt. Stuur hem elke dag naar buiten met een paar stokjes. Als hij zich daarmee weet te vermaken, en zich na minimaal een uur moe en vies van het spelen bij de voordeur meldt, mag hij van ons weer naar binnen voor een rondje Skylanders.
Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 12-2015.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl
Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.