Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: in bed plassen.
Onze achtjarige zoon plast iedere avond in bed. Tot nu toe maakt hij zich er niet erg druk om. Meneer wordt na lang roepen wakker zonder enig besef dat hij in een nat, koud bed ligt. We hebben alles geprobeerd – van plaswekkers tot hem wakker maken voor een plasje – niks helpt. Hoe krijg ik hem gemotiveerd ’s nachts zindelijk te worden? Zodat hij ook eens zorgeloos uit logeren kan en trots is als hij droog de nacht doorkomt?
Wij gaan ervan uit dat de huisarts heeft uitgesloten dat er een medische kwaal ten grondslag ligt aan dit probleem. Aan angsten lijkt uw zoon ook niet te lijden. Integendeel, hij slaapt verrukkelijk, zelfs in een nat bed. Verder vermoeden wij dat u elke nacht zijn lakens verschoont. Alles bij elkaar heeft hij duidelijk geen last van de kwestie. De tantes zien een groot gevaar. Het heet mannelijke gemakzucht en wij vrezen dat die ontkiemt bij uw zoon. Mannelijke gemakzucht wordt mede veroorzaakt door vrouwelijke toegeeflijkheid. Hoeveel jongens spetteren niet zorgeloos over de wc-bril omdat hun moeders denken: ach, dat doen jongens nou eenmaal. Het gevolg is dat er volwassen mannen zijn die het ook niet zo nauw nemen. Tante Els kan daar woedend over worden. Zij zegt: “Het is toch idioot dat mannen spetteren en vrouwen de bril schoonmaken. Alsof ZIJ er overheen plassen.”
Els kent een vrouw van wie niet alleen de puberzoons nog in bed plassen, maar ook hun vader. Echt waar. Die vrouw is de hele nacht bezig met bedden verschonen, maar ze zou haar koffer moeten pakken en zeggen: “Dag jongens, plas lekker verder in bed, mama gaat ergens anders wonen.”
De oermens zei tegen grotere kinderen die het nest bevuilden: “Ga maar buiten slapen, want het wordt hier te viezig. Papa en mama hebben graag een droge grot.” Het is tijd uw zoons probleem het zijne te maken. Als hij klaagt dat hij niet uit logeren kan zegt u: “Lieverd, daar zul je zelf iets aan moeten doen.”
Waarom schudt u hem eigenlijk wakker als hij geplast heeft? Laat hem lekker slapen, en doe dat zelf ook. En zeg ’s ochtends: “Schatje, voor je naar school gaat even je lakens verschonen hè, doe de vieze was maar in de wasmachine.” Dat kan hij, want hij is acht, maar hij vindt het niet leuk. Dus gaat hij er iets op proberen te vinden. Geef hem het vertrouwen dat hij het kan en beloon hem rijkelijk voor elke stap die hij zet. De grootste beloning zal zijn dat hij eindelijk uit logeren kan, en dat hij dat zelf voor elkaar heeft gebokst.
Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 07-2016.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl
Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.