Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: culturele opvoedverschillen.
Lees verder onder de advertentie
“Mijn ouders zijn opgegroeid in Suriname. Ze vinden Nederlandse ouders maar watjes. Nu heeft mijn achtjarige dochter vijf euro gepikt. Op mijn vraag waarom, vertelde ze dat ze een armbandje wilde kopen voor haar vriendinnetje. Dat vond ik zo schattig dat ik haar niet heb gestraft. Wel heb ik met haar afgesproken dat ze nooit meer steelt. Mijn ouders lachen me vierkant uit. Mijn moeder zei: “Je had haar moeten rammelen.” Zo gaat het vaker. Volg ik de opvoedregels van het land waar ik vandaan kom of van het land waar ik woon?”
Lees verder onder de advertentie
Beiden, vinden de tantes. Met alle wijsheid die u van twee kanten wordt aangeboden krijgt u de kans het beste uit twee werelden te combineren. Uw kinderen groeien op in een maatschappij waar mondigheid belangrijk wordt gevonden. Daar is wat voor te zeggen: ouders en onderwijzers zijn geen heiligen. Maar die kritische houding kan ook doorslaan, zoals Nederlandse leraren weten, die een groot deel van hun tijd besteden aan onderhandelingen met boze ouders van onbeleefde kinderen. Als u nou het goede van beide standpunten weet op te pikken, en het slechte weet weg te filteren, hebt u de ideale opvoeding te pakken. U heeft lief gereageerd op uw dochtertjes gedrag, maar wij vinden dat uw moeder ook een punt heeft. Kinderen moeten leren dat stelen verkeerd is, al dient het nog zo’n goed doel. We zouden alleen een andere straf bepleiten dan een pak rammel. Twee dagen geen tv kijken? De iPad of ander geliefd speelgoed afpakken? Of is dat te mild? Drie dagen? Een week? Overleg met uw moeder, zij heeft er vast een goede kijk op.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl
Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.