Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: het drinken van frisdrank.
Lees verder onder de advertentie
Ik ben opgevoed met het adagium: ‘Als je dorst hebt, neem je een glas melk of drink je maar water.’ Frisdrank was voor verjaardagen en af en toe op zaterdagavond. Mijn kinderen willen alleen maar frisdrank – ze haten melk en water. Nu heb ik gehoord dat frisdrank slecht is voor het gebit. Vriendinnen vinden dat ik overdrijf en schenken gul allerlei drankjes. Ik wil geen tut zijn, moet ik ook maar zwichten?
Lees verder onder de advertentie
Niet zwichten! U bent geen tut, maar een trendsetter. Wacht maar, het wordt hip geen frisdrank en kindersapjes te serveren. Zoals het normaal is om niet te roken. Dat had ook niemand kunnen voorspellen toen iedere huiskamer blauw stond van de nicotinewalmen.
Tot afgrijzen van de tantes is nog maar 59 procent van alle vijfjarigen in het bezit van gave tanden en kiezen. Gaatjes en glazuurproblemen worden vooral veroorzaakt doordat we steeds vaker de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel en drinken nuttigen.
Lees verder onder de advertentie
Het probleem zit onder andere in de drankjes die populair zijn onder kinderen. Daarin zitten allerlei zuren en suikers die cariës veroorzaken en het glazuur aantasten. Dat geldt ook voor zogenaamd ‘gezonde’ en ‘suikervrije’ drankjes. Eigenlijk maakt het niet zozeer uit wát erin gaat, het is veel belangrijker hoe váák het erin gaat. Als je de hele dag stukjes appel eet, krijg je net zoveel gaatjes als wanneer je non-stop Engelse dropjes snaait of rozebottelsiroop drinkt.
Niet vaker dan zeven keer per dag iets eten en drinken dus en terug naar het ouderwetse: ‘Als je dorst hebt, drink je maar water.’ Frisdrank en fruitsapjes bewaren voor feestjes en zaterdagavond. En uiteraard ’s ochtends en ’s avonds goed de tanden poetsen. Eerst mag je kind dat zelf, daarna poets je het zorgvuldig na. Dat is geen onderwerp waarover onderhandeld wordt. Hoe slim je kind ook is, het is te jong om te begrijpen wat goed voor hem is. Dat is de reden waarom hij ouders heeft.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl
Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”