Waarom het juist goed is dat jouw kind zich af en toe verveelt (tijdens de zomervakantie)

tablet
Lisette Wiersma
Lisette Wiersma
Leestijd: 4 minuten

Het is zomervakantie, dus dat betekent dat jouw kind nu zee van tijd heeft. Na een tijdje slaat de verveling toe, maar is het wel echt zo erg als je kind zich af en toe verveelt?

Lees verder onder de advertentie

Zes weken vakantie is niet niks. Dat verveling op de loer ligt, is dan ook heel normaal. Voel jij al snel de behoefte om dit te verhelpen door je kind de iPad te geven of door samen een spelletje te doen? Dan ben je niet de enige. Maar dat je kind zich af en toe verveelt, is helemaal niet erg, zo zegt orthopedagoog Loes Waanders. Verveling heeft ook een aantal belangrijke voordelen voor de ontwikkeling van je kind.

Lees ook – ‘Ik prop standaard de laatste week van de zomervakantie vol met activiteiten’

Lees verder onder de advertentie

Voordelen

Kinderen bekijken de wereld nog vol fantasie, en laat dit nou net de reden zijn waarom ze met deze fantasie de meest creatieve spelletjes kunnen bedenken. Zo kunnen onze kids bijvoorbeeld hele verhalen bedenken en dit met speelgoed naspelen. “Daarnaast vergroot vervelen het probleemoplossend vermogen. En doordat ze merken dat ze iets zelf kunnen, vergroot het ook het gevoel van zelfstandigheid.”

Lees verder onder de advertentie

Veel prikkels

Het dagelijks leven zit vol met prikkels, nu zelfs nog meer dan toen wij zelf jong waren. Is het niet al dat geluid op de opvang, dan is het wel een scherm waar van alles op gebeurt. Niet gek dus dat jouw kind soms overprikkeld raakt. Even een momentje helemaal niks doen kan jouw kind juist helpen om tot rust te komen.

Lees ook – Overprikkeld kind? Dít kan je doen

Lees verder onder de advertentie

Bang om tekort te schieten

Dat het voor ouders lastig is om niet bij te springen als hun kind aangeeft zich te vervelen, dat snapt Loes Waanders helemaal; “Ik hoor ze regelmatig zeggen dat ze bang zijn om tekort te schieten. Ze voelen zich sterk verantwoordelijk voor hun kind. Hebben ze het nog wel leuk en gezellig? Ouders hebben het idee dat ze daarom iets moeten bedenken.”

Lees verder onder de advertentie

Kinderpsycholoog Tasha Neve ziet nog een andere reden waarom ouders ervoor kiezen om hun kind scherm te geven. “Ouders zijn bang dat het kind anders vervelend wordt. Maar eigenlijk leer je je kind dat er een scherm tevoorschijn komt zodra er geen vermaak is. Dit creëren we dus als ouders zelf.”

Een duwtje in de goede richting geven

Wat als mijn kind echt niks kan bedenken? Je kind de kans geven om zelf iets te bedenken is belangrijk, maar lukt dit echt niet, dan kun je hem een duwtje in de goede richting geven. Jonge kinderen hebben een verveel tax van maximaal tien minuten, daarna vervallen de voordelen. Ook dit is niet erg en kun je op een hele handige manier voor zijn. “Je kunt ook een pot vullen met briefjes waarop allerlei activiteiten staan voor in de vakantie. Zo voorkom je ook dat je zelf iets gaat verzinnen.”

Lees ook – Dáaag telefoons en tablets: met deze tips wil je kind buitenspelen

Lees verder onder de advertentie

Het perfecte moment

Je kind stimuleren om zelf iets leuks te bedenken is dus juist heel leerzaam voor jouw kind. “Vakantie is een goed moment om je hiervan bewust te worden. En kinderen bedenken altijd wel iets als ze zich vervelen. Dat lukte ons vroeger toch ook?” Niet alleen thuis, maar ook op vakantie komt dit goed van pas. “Je zult merken dat je kinderen op de camping veel creatiever worden en dat je als gezin veel meer leuke gesprekken hebt”

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken