Je kent het wel: kinderen houden van dingen vragen. ‘Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe?’. Tja, zie maar weer eens een acceptabel antwoord te verzinnen.
De lijst lijkt eindeloos. Hier zijn onze tips.
Lees verder onder de advertentie
Onmogelijke Waarom-vragen
Soms lijkt een vraag zo complex dat het lijkt alsof je een professor in de kwantumfysica moet zijn om te antwoorden. Maar, serieus ingaan op deze ‘onmogelijke’ vragen laat je kind weten dat zijn vragen serieus genomen worden. Lacherige antwoorden? Liever niet! Zelfs de meest onmogelijke waarom-vragen zijn een goed teken van ontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag
Soms heeft je kind gewoon moeite met het formuleren van een duidelijke vraag. Help ze hun gedachten om te zetten in begrijpelijke vragen. Dit maakt het niet alleen voor jou makkelijker om te antwoorden, maar ook voor je kleine om ze te begrijpen.
Lees verder onder de advertentie
Korte, duidelijke antwoorden
Geef korte, eenvoudige antwoorden die passen bij hun leeftijd. “Waarom zijn de wolken wit?” – “Dat komt doordat de zon het licht op de wolken schijnt, en wit is de kleur die we zien als al die kleuren bij elkaar komen, net als bij een regenboog!”
Lees verder onder de advertentie
Gesprekje en aandacht
Jouw spruit weet dat zijn waarom-vragen leiden tot een gezellig gesprekje. Soms willen ze gewoon even jouw onverdeelde aandacht. Geef kortere antwoorden en ga lekker in gesprek, waar ze waarschijnlijk behoefte aan hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wat denk je zelf?
Heb je even geen antwoord paraat? Kaats de vraag terug! Dit stimuleert je kind om zelf na te denken en creëert ruimte voor wat filosofische denkwerk. “Waarom zijn bananen krom?” – “Geen idee eigenlijk, wat denk jij zelf?”
Lees verder onder de advertentie
Samen onderzoeken
Maak van de waarom-vragen een gezamenlijk avontuur. Duik samen in de wereld van ontdekking, zoals waarom planten groen zijn. Een beetje vooronderzoek kan geen kwaad, maar het is de perfecte gelegenheid om samen iets nieuws te leren.
Lees verder onder de advertentie
Vragenuurtje
Stel voor om een dagelijks vragenuurtje in te voeren, waar je kind al zijn waarom-vragen op je af mag vuren en jij je best doet om ze te beantwoorden. Dat geeft je de kans om je voor te bereiden en je kind weet waar hij op kan rekenen. Een win-win!
En ach, als het eenmaal tieners zijn, weten ze álles. Heus.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.