Je kent het wel: kinderen houden van dingen vragen. ‘Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe?’. Tja, zie maar weer eens een acceptabel antwoord te verzinnen.
De lijst lijkt eindeloos. Hier zijn onze tips.
Lees verder onder de advertentie
Onmogelijke Waarom-vragen
Soms lijkt een vraag zo complex dat het lijkt alsof je een professor in de kwantumfysica moet zijn om te antwoorden. Maar, serieus ingaan op deze ‘onmogelijke’ vragen laat je kind weten dat zijn vragen serieus genomen worden. Lacherige antwoorden? Liever niet! Zelfs de meest onmogelijke waarom-vragen zijn een goed teken van ontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag
Soms heeft je kind gewoon moeite met het formuleren van een duidelijke vraag. Help ze hun gedachten om te zetten in begrijpelijke vragen. Dit maakt het niet alleen voor jou makkelijker om te antwoorden, maar ook voor je kleine om ze te begrijpen.
Lees verder onder de advertentie
Korte, duidelijke antwoorden
Geef korte, eenvoudige antwoorden die passen bij hun leeftijd. “Waarom zijn de wolken wit?” – “Dat komt doordat de zon het licht op de wolken schijnt, en wit is de kleur die we zien als al die kleuren bij elkaar komen, net als bij een regenboog!”
Lees verder onder de advertentie
Gesprekje en aandacht
Jouw spruit weet dat zijn waarom-vragen leiden tot een gezellig gesprekje. Soms willen ze gewoon even jouw onverdeelde aandacht. Geef kortere antwoorden en ga lekker in gesprek, waar ze waarschijnlijk behoefte aan hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wat denk je zelf?
Heb je even geen antwoord paraat? Kaats de vraag terug! Dit stimuleert je kind om zelf na te denken en creëert ruimte voor wat filosofische denkwerk. “Waarom zijn bananen krom?” – “Geen idee eigenlijk, wat denk jij zelf?”
Lees verder onder de advertentie
Samen onderzoeken
Maak van de waarom-vragen een gezamenlijk avontuur. Duik samen in de wereld van ontdekking, zoals waarom planten groen zijn. Een beetje vooronderzoek kan geen kwaad, maar het is de perfecte gelegenheid om samen iets nieuws te leren.
Vragenuurtje
Stel voor om een dagelijks vragenuurtje in te voeren, waar je kind al zijn waarom-vragen op je af mag vuren en jij je best doet om ze te beantwoorden. Dat geeft je de kans om je voor te bereiden en je kind weet waar hij op kan rekenen. Een win-win!
En ach, als het eenmaal tieners zijn, weten ze álles. Heus.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.