Je kent het wel: kinderen houden van dingen vragen. ‘Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe?’. Tja, zie maar weer eens een acceptabel antwoord te verzinnen.
De lijst lijkt eindeloos. Hier zijn onze tips.
Lees verder onder de advertentie
Onmogelijke Waarom-vragen
Soms lijkt een vraag zo complex dat het lijkt alsof je een professor in de kwantumfysica moet zijn om te antwoorden. Maar, serieus ingaan op deze ‘onmogelijke’ vragen laat je kind weten dat zijn vragen serieus genomen worden. Lacherige antwoorden? Liever niet! Zelfs de meest onmogelijke waarom-vragen zijn een goed teken van ontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag
Soms heeft je kind gewoon moeite met het formuleren van een duidelijke vraag. Help ze hun gedachten om te zetten in begrijpelijke vragen. Dit maakt het niet alleen voor jou makkelijker om te antwoorden, maar ook voor je kleine om ze te begrijpen.
Korte, duidelijke antwoorden
Geef korte, eenvoudige antwoorden die passen bij hun leeftijd. “Waarom zijn de wolken wit?” – “Dat komt doordat de zon het licht op de wolken schijnt, en wit is de kleur die we zien als al die kleuren bij elkaar komen, net als bij een regenboog!”
Gesprekje en aandacht
Jouw spruit weet dat zijn waarom-vragen leiden tot een gezellig gesprekje. Soms willen ze gewoon even jouw onverdeelde aandacht. Geef kortere antwoorden en ga lekker in gesprek, waar ze waarschijnlijk behoefte aan hebben.
Wat denk je zelf?
Heb je even geen antwoord paraat? Kaats de vraag terug! Dit stimuleert je kind om zelf na te denken en creëert ruimte voor wat filosofische denkwerk. “Waarom zijn bananen krom?” – “Geen idee eigenlijk, wat denk jij zelf?”
Samen onderzoeken
Maak van de waarom-vragen een gezamenlijk avontuur. Duik samen in de wereld van ontdekking, zoals waarom planten groen zijn. Een beetje vooronderzoek kan geen kwaad, maar het is de perfecte gelegenheid om samen iets nieuws te leren.
Vragenuurtje
Stel voor om een dagelijks vragenuurtje in te voeren, waar je kind al zijn waarom-vragen op je af mag vuren en jij je best doet om ze te beantwoorden. Dat geeft je de kans om je voor te bereiden en je kind weet waar hij op kan rekenen. Een win-win!
En ach, als het eenmaal tieners zijn, weten ze álles. Heus.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.