Steeds meer ouders lezen hun pasgeboren baby voor en zo gek is dat niet, vindt Adriaan Langendonk van Stichting Lezen. Volgens hem leren baby’s (hoe jong ook) de taal stukken beter als er vaak tegen ze gepraat wordt.
Lees verder onder de advertentie
“In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijks leven ziet”, zegt hij tegen RTL Nieuws “Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter.”
Volgens Langendonk geldt: hoe eerder je met voorlezen begint, hoe beter het babybrein zich ontwikkelt. Hoogleraar kindertaalontwikkeling Paula Fikkert is het hiermee eens. “Het staat wetenschappelijk vast dat baby’s al informatie oppikken terwijl ze nog niet zijn geboren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken in klanken.” Verder is ‘blijven herhalen’ het mantra. Flikkert: “Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is, dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau. En voorlezen is vooral heel veilig en gezellig.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.