Steeds meer ouders lezen hun pasgeboren baby voor en zo gek is dat niet, vindt Adriaan Langendonk van Stichting Lezen. Volgens hem leren baby’s (hoe jong ook) de taal stukken beter als er vaak tegen ze gepraat wordt.
Lees verder onder de advertentie
“In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijks leven ziet”, zegt hij tegen RTL Nieuws “Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter.”
Volgens Langendonk geldt: hoe eerder je met voorlezen begint, hoe beter het babybrein zich ontwikkelt. Hoogleraar kindertaalontwikkeling Paula Fikkert is het hiermee eens. “Het staat wetenschappelijk vast dat baby’s al informatie oppikken terwijl ze nog niet zijn geboren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken in klanken.” Verder is ‘blijven herhalen’ het mantra. Flikkert: “Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is, dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau. En voorlezen is vooral heel veilig en gezellig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.