‘De verpleegkundige vroeg of ik wel zeker wist of ik mijn dochter zo wilde noemen’
Je hebt urenlang getwijfeld, lijstjes gemaakt en de perfecte babynaam gekozen—en dan komt er ongevraagd kritiek van vreemden.
Steeds meer ouders lezen hun pasgeboren baby voor en zo gek is dat niet, vindt Adriaan Langendonk van Stichting Lezen. Volgens hem leren baby’s (hoe jong ook) de taal stukken beter als er vaak tegen ze gepraat wordt.
“In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijks leven ziet”, zegt hij tegen RTL Nieuws “Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter.”
Lees ook
COLUMN MARIËTTE: 21 dingen die ik denk tijdens het voorlezen >
Volgens Langendonk geldt: hoe eerder je met voorlezen begint, hoe beter het babybrein zich ontwikkelt. Hoogleraar kindertaalontwikkeling Paula Fikkert is het hiermee eens. “Het staat wetenschappelijk vast dat baby’s al informatie oppikken terwijl ze nog niet zijn geboren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken in klanken.” Verder is ‘blijven herhalen’ het mantra. Flikkert: “Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is, dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau. En voorlezen is vooral heel veilig en gezellig.”
Het hele interview lees je hier.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >