Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Uit onderzoek van Kantar Public (in opdracht van Fruit Shoot) blijkt dat kinderen tussen de 6 en 12 jaar bijna 10 uur per week bezig zijn met hun hobby. Maar waarom is het zo belangrijk voor kinderen om te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn?
Zes redenen op een rij.
Scoren tijdens een wedstrijd of eindelijk die lastige deun op de blokfluit kunnen spelen: deze gevoelens zijn volgens wetenschappers te vergelijken met een goede beoordeling bij een toets op school. Lekker voor hun zelfvertrouwen, dus.
Misschien een inkopper, maar wel een belangrijke: hobby’s stimuleren de creativiteit en fantasie van kinderen. Én uit onderzoek van de Nieuw-Zeelandse universiteit van Otago blijkt dat creatieve activiteiten ervoor zorgen dat je je gelukkiger, vrolijker en enthousiaster voelt. Niet alleen tijdens, ook achteraf.
Wil jouw kind gitaar leren spelen of een pirouette kunnen maken? Geduld. In het begin kan dit voor de nodige frustraties zorgen, maar als het eenmaal lukt zien ze dat het wordt beloond. En ook dat is weer goed voor het zelfvertrouwen.
Niet alleen bij teamsporten, ook bij zoiets als een knutselclub leren kinderen met elkaar omgaan. Ze leren dat ze rekening moeten houden met elkaar, hoe je moet samenwerken en hoe je met elkaar op een goede manier kunt communiceren. Onderzoek onder bijna tienduizend Britten laat zélfs zien dat kinderen die op bijvoorbeeld scouting zitten, minder psychische klachten hebben op latere leeftijd.
Door kinderen te laten doen wat ze leuk vinden leren ze om hun interesses (ook in hun latere leeftijd) te ontwikkelen. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jouw kind in 2036 een wereldrecord springt tijdens de Olympische Spelen, maar toch.
Sport en bewegen hebben een positieve invloed op de fysieke gezondheid, maar ook op de cognitieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Uit dit onderzoek blijkt dat bezig zijn onder meer de doorbloeding in de hersenen verbetert en de verbinding tussen zenuwcellen toeneemt. Gevolg: betere concentratie op school en meer motivatie.
Uit onderzoek geïnitieerd door Fruit Shoot blijkt dat ouders het sociale aspect van vrijetijdsactiviteiten het belangrijkst vinden, en dat kinderen tussen 6 en 12 jaar 9,6 uur per week bezig zijn met hun hobby, activiteit of sport. Opvallend hierbij is dat 35 procent van de kinderen zelf de keuze heeft voor hun vrijtetijdsbesteding. In deze video’s vertellen kinderen wat zij het allerliefste doen.