Een baby die niet doorslaapt is geen kattenpis, maar één troost: je bent lang niet de enige ouder met weinig nachtrust. En daarbij is volgens wetenschappers juist goed voor de ontwikkeling van je kind.
Lees verder onder de advertentie
“Baby’s zijn helemaal niet gemaakt om lange perioden achter elkaar te slapen”, stelt professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University. “Het is gewoon niet goed voor ze, maar dat is niet wat ouders graag willen horen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Externe baarmoeder’
Ontwikkelingsprofessor Darcia F. Narvaez beaamt dit. “Als je mensen vergelijkt met dieren, worden ze negen tot achttien maanden te vroeg geboren. De meeste dieren kunnen meteen eten en lopen, maar mensenbaby’s zijn nog een soort foetussen de eerste maanden. Dat betekent dat ze die periode echt behoefte hebben aan een ‘externe baarmoeder’.” Daarbij is het volgens onderzoekers niet verstandig om de nachtvoeding al snel over te slaan: door ’s nachts te voeden, gaat er een een contantere stroom voedingsstoffen naar het brein van je baby. En uit studies blijkt dat dit goed is voor zijn ontwikkeling.
Fleming heeft één advies: hou je baby lekker dicht bij je ’s nachts, want veel (lichamelijk) contact verkleint de kans op depressies op latere leeftijd. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren de norm.”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.