Een baby die niet doorslaapt is geen kattenpis, maar één troost: je bent lang niet de enige ouder met weinig nachtrust. En daarbij is volgens wetenschappers juist goed voor de ontwikkeling van je kind.
Lees verder onder de advertentie
“Baby’s zijn helemaal niet gemaakt om lange perioden achter elkaar te slapen”, stelt professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University. “Het is gewoon niet goed voor ze, maar dat is niet wat ouders graag willen horen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Externe baarmoeder’
Ontwikkelingsprofessor Darcia F. Narvaez beaamt dit. “Als je mensen vergelijkt met dieren, worden ze negen tot achttien maanden te vroeg geboren. De meeste dieren kunnen meteen eten en lopen, maar mensenbaby’s zijn nog een soort foetussen de eerste maanden. Dat betekent dat ze die periode echt behoefte hebben aan een ‘externe baarmoeder’.” Daarbij is het volgens onderzoekers niet verstandig om de nachtvoeding al snel over te slaan: door ’s nachts te voeden, gaat er een een contantere stroom voedingsstoffen naar het brein van je baby. En uit studies blijkt dat dit goed is voor zijn ontwikkeling.
Fleming heeft één advies: hou je baby lekker dicht bij je ’s nachts, want veel (lichamelijk) contact verkleint de kans op depressies op latere leeftijd. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren de norm.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.