Elke avond met je bord voor de tv hangen? Niet slim, zeggen wetenschappers van de universiteit van Harvard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezinsmaaltijden aan tafel leiden tot gezondere eetgewoonten, minder depressies, een hoger zelfbeeld en betere woordenschat en cijfers op school.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen die normaal geen enthousiaste praters zijn, zich toch laten horen aan tafel?
‘Stel specifieke vragen’
Brad Kennington, directeur van het Austin Family Institute, adviseert onderwerpen die spanning kunnen veroorzaken (rommel opruimen, bord leegeten – je kent het wel) te vermijden. “Stel in plaats daarvan specifieke vragen over het leven van je kinderen: welke films ze leuk vinden, van welke muziek ze houden en wat hun favoriete spelletje is Én: probeer non-verbale signalen aan tafel op te pikken. Juist nu heb je daar tijd voor en kun je gesprekken hierover aangaan.” Verder valt de onderzoekers op dat wanneer je kinderen mee laat kiezen over het eten, dit ook een positief effect heeft op de sfeer aan tafel.
Kennington vervolgt: “Maar nog belangrijker: praat niet over je eigen onzekerheden (‘schep maar een aardappel minder op, anders word ik dik’) en noem eten niet ‘goed’ of ‘slecht’, maar ‘voedzaam’. Oh, en leg je telefoon weg. Hiermee laat je aan je kind zien dat je een en al oor bent en dat is goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.”
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Nicole Huisman is al met 25 weken bevallen van dochter Ola, zo laat de styliste en podcastmaker weten op Instagram. ‘Sinds het moment dat ze er is draag ik mijn hart buiten mijn lijf.’
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Monique Westenberg komt na vijf jaar met haar tweede kinderboek. Deze keer over Frenkie, haar adoptiehond. Wat ons betreft: dé tip voor onder de kerstboom.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.