Elke avond met je bord voor de tv hangen? Niet slim, zeggen wetenschappers van de universiteit van Harvard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezinsmaaltijden aan tafel leiden tot gezondere eetgewoonten, minder depressies, een hoger zelfbeeld en betere woordenschat en cijfers op school.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen die normaal geen enthousiaste praters zijn, zich toch laten horen aan tafel?
‘Stel specifieke vragen’
Brad Kennington, directeur van het Austin Family Institute, adviseert onderwerpen die spanning kunnen veroorzaken (rommel opruimen, bord leegeten – je kent het wel) te vermijden. “Stel in plaats daarvan specifieke vragen over het leven van je kinderen: welke films ze leuk vinden, van welke muziek ze houden en wat hun favoriete spelletje is Én: probeer non-verbale signalen aan tafel op te pikken. Juist nu heb je daar tijd voor en kun je gesprekken hierover aangaan.” Verder valt de onderzoekers op dat wanneer je kinderen mee laat kiezen over het eten, dit ook een positief effect heeft op de sfeer aan tafel.
Kennington vervolgt: “Maar nog belangrijker: praat niet over je eigen onzekerheden (‘schep maar een aardappel minder op, anders word ik dik’) en noem eten niet ‘goed’ of ‘slecht’, maar ‘voedzaam’. Oh, en leg je telefoon weg. Hiermee laat je aan je kind zien dat je een en al oor bent en dat is goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.”
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.