Ze zijn nog jong, maar dat betekent niet dat ze geen rechten hebben. Kinderen zijn geen poppen die ons gehoorzamen: het is juist onze taak om ze aan te moedigen hun eigen keuzes te maken. Niemand kan ze dwingen om iets te doen waar ze zich niet fijn bij voelen. Je hebt een keuze, je hebt het recht om ‘nee’ te zegen.
Lees verder onder de advertentie
2. Respecteer de gevoelens van je kind
Forceren is forceren, klaar. Door kinderen te verplichten om iets te delen terwijl ze dat niet willen, respecteer je hun gevoelens niet.
Heb jij in het echte leven wel eens zomaar iets van iemand anders gepakt, alleen omdat je het zelf wilde? Het is niet goed als je je kind leert dat hij zomaar dingen van anderen af kan nemen. Eigendommen van anderen respecteer je, punt.
4. Kinderen zijn nog niet klaar om te delen
Vooral jonge kinderen snappen het gewoon nog niet. Waarom verwachten we dat een kind van de een op andere dag verandert van een egoïstische peuter naar een volledig rationeel, emotioneel persoon die begrijpt hoe belangrijk het is om vrijgevig en onbaatzuchtig te zijn? We moeten accepteren dat kinderen het stukje ‘delen’ nog niet hebben ontwikkeld.
Lees verder onder de advertentie
5. Kinderen geven om hun speelgoed
Misschien willen sommige kinderen niet delen omdat ze gehecht zijn aan hun speelgoed. Ze zijn er zuinig op en willen niet dat iemand er zomaar mee aan de haal gaat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.