‘Beter je best doen’, is het advies dat veel ouders hun kind geven als iets niet lukt. Blogger Katie Cloyd zegt dit bewust niet. En daar heeft ze naar eigen zeggen een goede reden voor, vertelt ze op Scary Mommy.
Lees verder onder de advertentie
‘Hulp vragen’
‘Voor sommige kinderen kan ‘beter je best doen’ heel lastig zijn’, schrijft ze. ‘Want wat bedoel je hier eigenlijk mee? En hoe kun je dit aan een kind van 6 vragen?’ Katie vindt zo’n uitspraak maar ingewikkeld voor kinderen, want vaak is de reden dat iets niet lukt, niet omdat ze te weinig hun best doen. ‘In plaats daarvan leer ik mijn kinderen dat ze altijd om hulp kunnen vragen.’ En dit blijkt te werken.
Als voorbeeld noemt Katie de middag dat haar zoon z’n kamer moest schoonmaken: het duurde uren en hij deed enorm z’n best, maar het werd maar niet schoner. ‘Hij raakte de controle kwijt en ik zag dat ik het anders moest aanpakken, dus ik liep zijn kamer binnen en zei: ‘Ik zie dat je het al uren probeert. Je doet echt je best, maar soms is het beter om iemands hulp te vragen. Als je weet wat ik voor je kan doen, dan hoor ik het wel.” Niet veel later kwam Katies zoon met een lijst taken. Zo vroeg hij wel om hulp, maar hield hij de leiding over het proces. Katie: ‘Hierdoor behield hij zijn trots.’
Lees verder onder de advertentie
‘Samen kunnen we meer bereiken’
Zodra Katies kinderen ouder worden, zal ze minder frequent ingrijpen. Maar tot die tijd blijft ze het op deze manier doen. ‘Als mijn kinderen een hobbelige weg over moeten, wil ik niet dat ze denken dat ze dat op eigen kracht moeten doen. Ik wil ze het vertrouwen geven dat ze altijd hulp kunnen vragen aan anderen. Want samen kunnen we meer bereiken.’
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.