Opvoedkundige Tischa Neve is duidelijk: zij doet niet aan het straffen van haar kinderen. “Dit werkt alleen op korte termijn. Natuurlijk is het goed als je je kind corrigeert, maar dat is iets anders dan straf geven.”
“Blijf constant aangeven waaróm je kind iets fout doet”, legt ze uit. “Wil je kind bijvoorbeeld een bord op de grond gooien, zeg dan dat dit niet mag omdat het anders kapot gaat. Een ander kind slaan? Dat mag niet, dat doet pijn.” Tischa is van mening dat kinderen echt niet voor hun lol vervelend doen: ze zijn de boel aan het ontdekken en hebben uitleg nodig als je aangeeft dat iets niet mag. “Zorg daarom dat er leerzame consequenties volgen. Als je kind een ander pijn heeft gedaan, zorg je samen dat de pijn overgaat. Heeft je kind iets gestolen, breng je dat samen terug. Je kind leert er niets van als de iPad een week wordt afgepakt.”
Kijken naar wat er achter het gedrag van je kind schuilgaat is volgens Tischa ook heel belangrijk. “Ga daar niet aan voorbij, want juist daar zit vaak de oplossing. Rent je kind rondjes door het huis terwijl dat niet mag? Dan is-ie misschien wel overprikkeld en moet hij z’n energie kwijt. Geef dan aan dat het huis niet de juiste plek is, maar dat er in de tuin (bijvoorbeeld) een trampoline staat waar op gesprongen mag worden.”
Lees verder onder de advertentie
Afkoelen
En is je kind echt onuitstaanbaar, laat hem of haar dan even ergens afkoelen. Tischa: “Afkoelen is een liefdevolle handeling en iets anders dan ‘wegwezen!’ schreeuwen. Wees duidelijk, maar houd wel rekening met je toon en uitstraling.”
Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.