Roze: de onbetwiste kleur van het meisjesuniversum. Maar wie heeft eigenlijk besloten dat roze alleen voor meisjes is? Wij zochten uit waarom deze kleur zo stevig aan het ‘meisjes’-label vastzit.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger waren de rollen omgedraaid. Jezus droeg rood, Maria blauw. Dus rood was mannelijk en blauw vrouwelijk. Tot in de twintigste eeuw werd er vooral wit voor babykleertjes gebruikt. Maar in de jaren 20 veranderde alles.
Lees verder onder de advertentie
Kleurenexplosie
In de vorige eeuw waren baby’s nog niet in roze of blauw gehuld, maar gewoon in wit. Giftige verf maakte kleuring van kleding onmogelijk. Vanaf de bruisende jaren ’20 veranderde dit dankzij een nieuwe kleurtechnologie uit Amerika. Vrouwen nestelden zich in pastelkleurige oases, vaak gehuld in roze. Mannen? Die kozen voor donker en serieus in hun werkkamers. De jaren ’20 brachten ook de eerste geboortekaartjes met zich mee, waarop de kleurverdeling zichtbaar werd: roze voor meisjes en blauw voor jongens.
Blauw werd gezien als beschermende kleur: het zou boze geesten op afstand houden. Want tja, stamhouders moesten de eer van de familie hooghouden. Ook mannen droegen vaak blauw uniform. Roze werd geassocieerd met liefde en zachtheid, waardoor het werd toegekend aan meisjes. Het perfecte contrast met het stoere blauw van hun broers.
In de westerse wereld houden we (misschien iets minder dan voorheen) nog steeds vast aan de kleurcodes van blauw en roze voor jongens en meisjes. Maar elders op onze kleurrijke planeet dragen baby’s kleding in alle kleuren van de regenboog.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.