Roze: de onbetwiste kleur van het meisjesuniversum. Maar wie heeft eigenlijk besloten dat roze alleen voor meisjes is? Wij zochten uit waarom deze kleur zo stevig aan het ‘meisjes’-label vastzit.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger waren de rollen omgedraaid. Jezus droeg rood, Maria blauw. Dus rood was mannelijk en blauw vrouwelijk. Tot in de twintigste eeuw werd er vooral wit voor babykleertjes gebruikt. Maar in de jaren 20 veranderde alles.
Lees verder onder de advertentie
Kleurenexplosie
In de vorige eeuw waren baby’s nog niet in roze of blauw gehuld, maar gewoon in wit. Giftige verf maakte kleuring van kleding onmogelijk. Vanaf de bruisende jaren ’20 veranderde dit dankzij een nieuwe kleurtechnologie uit Amerika. Vrouwen nestelden zich in pastelkleurige oases, vaak gehuld in roze. Mannen? Die kozen voor donker en serieus in hun werkkamers. De jaren ’20 brachten ook de eerste geboortekaartjes met zich mee, waarop de kleurverdeling zichtbaar werd: roze voor meisjes en blauw voor jongens.
Blauw werd gezien als beschermende kleur: het zou boze geesten op afstand houden. Want tja, stamhouders moesten de eer van de familie hooghouden. Ook mannen droegen vaak blauw uniform. Roze werd geassocieerd met liefde en zachtheid, waardoor het werd toegekend aan meisjes. Het perfecte contrast met het stoere blauw van hun broers.
In de westerse wereld houden we (misschien iets minder dan voorheen) nog steeds vast aan de kleurcodes van blauw en roze voor jongens en meisjes. Maar elders op onze kleurrijke planeet dragen baby’s kleding in alle kleuren van de regenboog.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.