Of de peuter van Wendy Wisner nu om 06.00 uur ’s ochtends of 22.00 uur ’s avonds honger heeft, hij krijgt eten. ‘Het is de taak van ons als ouders om onze kinderen te leren luisteren naar hun lichaam’, schrijft ze.
Lees verder onder de advertentie
Ze kan dan ook niet begrijpen dat ouders hun kinderen verbieden na een bepaalde tijd nog te eten.
‘Regels over schermtijd’
‘Regels over schermtijd, opruimen of hoe je met anderen om moet gaan, snap ik’, schrijft Wendy. ‘Maar eten is anders. Natuurlijk moeten er regels zijn rond het eten van junkfood, want als we onze kinderen aan hun lot over zouden laten, zouden ze waarschijnlijk alleen koekjes en roomijs eten. Maar ‘honger hebben’ is iets waar een kind alleen de baas over zou moeten zijn.’ En als je kind er misbruik van maakt? Dan kun je dat als ouders haarfijn aanvoelen, denkt Wendy. ‘Jij kent je kind het allerbeste.’
Ze vervolgt: ‘Natuurlijk denk ik niet dat je je kind uithongert als je er strenge eetregels op nahoudt, maar het probleem in mijn ogen is dat de lichamen van kleine kinderen niet hetzelfde zijn als die van ons. En het is niet zo gek dat ze veel vaker honger hebben dan wij, vooral als ze een groeispurt hebben. Daarbij denk ik niet dat we de juiste boodschap afgeven als we onze kinderen beperken. Stel je voor, dat je honger hebt en iemand roept: ‘Nee, je mag niet eten tussen 12.00 uur en 14.00 uur, omdat ík dat heb gezegd.’
Lees verder onder de advertentie
‘Eet als je honger hebt’
Wendy eindigt haar artikel met te zeggen dat iedereen zijn of haar eigen manier van opvoeden heeft, maar dat het belangrijkste is dat je kind leert naar z’n lichaam te luisteren: ‘Eet als je honger hebt en stop als je vol zit.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.