Er komt een moment dat je kind het omrollen voor gezien houdt en de kruipfase gaat ontdekken. Wanneer is dat en hoe kun je hem daarbij stimuleren? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind zo’n zes maanden oud is, wordt hij steeds mobieler. Waar hij eerst nog op het speelkleed lag te wiebelen of spartelen, gaat hij nu zo langzamerhand beginnen met kruipen. Dat gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar in fases.
Lees verder onder de advertentie
Houd er ook rekening mee dat geen kind qua ontwikkeling hetzelfde is. Waar de één al begint met kruipen als hij een paar maanden oud is, doet de ander dat misschien pas met een leeftijd van acht maanden. Gemiddeld ontstaan de eerste kruipbewegingen rond de zes maanden.
Hoe gaat hij kruipen?
Sommige baby’s gaan meteen vooruit kruipen. Maar er zijn er ook die vanuit buikpositie eerst achteruit kruipen en later pas voorwaarts. Ze zetten zich dan eerst met hun handjes af, waardoor ze een achterwaartse beweging maken. Daarna komt de tijgerfase: vooruit bewegen met hun lichaam tegen de grond. Heeft hij dat eenmaal onder de knie, dan trekt hij vanzelf zijn billen en buik langzaam omhoog.
Er zijn baby’s die het kruipen overslaan. Die bewegen zich meestal voort op hun billen, waarbij ze zich afzetten met één been of met hun beide benen. Dit worden ook wel bilschuivers genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Kun je het kruipen bij je baby stimuleren?
Zeker. Leg je baby regelmatig een paar minuten op zijn buik. Dit zorgt ervoor dat je kind meestal vanzelf begint met de eerste kruipbewegingen. Ook kan de buikligging helpen bij het voorkomen van een voorkeurshouding.
Lees verder onder de advertentie
Voor je baby zijn speelgoed of knuffels natuurlijke reuze interessant. Leg één item dus op een afstandje van hem neer, zodat hij er niet bij kan en getriggerd wordt om er naar toe te kruipen. Vergeet ook jezelf niet: niets leuker dan dat mama hem enthousiast aanmoedigt om naar haar toe te kruipen.
Tip: gaat je kind eenmaal kruipen, zorg er dan voor dat je je huis zo snel mogelijk kidsproof maakt (als je dat nog niet had gedaan). Dus stopcontacten beveiligen, geen klein spul op de grond en meer van dat soort zaken.
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.
Bella en Martin zijn hartstikke verliefd, maar toch komt seksen er nauwelijks van. Is het niet de baby die huilt, dan is het wel een ander kind dat het vuurtje weer weet te doven.
Of je nu uit een warm nest komt of niet, je neemt altijd wel iets mee uit z’n jeugd waar je later mee worstelt. Wil je dat soort patronen doorbreken, misschien omdat je nu zelf een gezin hebt, dan is een familieopstelling geen slecht idee.
Daisy is de trotse moeder van een dochter, maar toen haar relatie strandde, kwam ook haar hoop op een groot gezin in gevaar. Om verlost te zijn van de tijdsdruk liet Daisy haar eicellen invriezen. “Ik hield het stil, want ik was bang voor negatieve reacties.”
Dat je partner zich af en toe ontpopt als een totaal onverantwoorde opvoeder is al irritant, maar dat ie jouw bezwaren niet serieus neemt, slaat werkelijk alles.