Er komt een moment dat je kind het omrollen voor gezien houdt en de kruipfase gaat ontdekken. Wanneer is dat en hoe kun je hem daarbij stimuleren? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind zo’n zes maanden oud is, wordt hij steeds mobieler. Waar hij eerst nog op het speelkleed lag te wiebelen of spartelen, gaat hij nu zo langzamerhand beginnen met kruipen. Dat gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar in fases.
Lees verder onder de advertentie
Houd er ook rekening mee dat geen kind qua ontwikkeling hetzelfde is. Waar de één al begint met kruipen als hij een paar maanden oud is, doet de ander dat misschien pas met een leeftijd van acht maanden. Gemiddeld ontstaan de eerste kruipbewegingen rond de zes maanden.
Hoe gaat hij kruipen?
Sommige baby’s gaan meteen vooruit kruipen. Maar er zijn er ook die vanuit buikpositie eerst achteruit kruipen en later pas voorwaarts. Ze zetten zich dan eerst met hun handjes af, waardoor ze een achterwaartse beweging maken. Daarna komt de tijgerfase: vooruit bewegen met hun lichaam tegen de grond. Heeft hij dat eenmaal onder de knie, dan trekt hij vanzelf zijn billen en buik langzaam omhoog.
Er zijn baby’s die het kruipen overslaan. Die bewegen zich meestal voort op hun billen, waarbij ze zich afzetten met één been of met hun beide benen. Dit worden ook wel bilschuivers genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Kun je het kruipen bij je baby stimuleren?
Zeker. Leg je baby regelmatig een paar minuten op zijn buik. Dit zorgt ervoor dat je kind meestal vanzelf begint met de eerste kruipbewegingen. Ook kan de buikligging helpen bij het voorkomen van een voorkeurshouding.
Lees verder onder de advertentie
Voor je baby zijn speelgoed of knuffels natuurlijke reuze interessant. Leg één item dus op een afstandje van hem neer, zodat hij er niet bij kan en getriggerd wordt om er naar toe te kruipen. Vergeet ook jezelf niet: niets leuker dan dat mama hem enthousiast aanmoedigt om naar haar toe te kruipen.
Tip: gaat je kind eenmaal kruipen, zorg er dan voor dat je je huis zo snel mogelijk kidsproof maakt (als je dat nog niet had gedaan). Dus stopcontacten beveiligen, geen klein spul op de grond en meer van dat soort zaken.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”