De meeste kinderen zijn tussen de dertien en achttien maanden toe aan de overstap van twee naar één dutje overdag. Maar hoe weet je wanneer jouw kind er klaar voor is?
Lees verder onder de advertentie
Kinderslaapcoach Myrthe Stapper geeft tips.
Te snel
“Onze ervaring is dat veel ouders te snel overstappen naar één dutje”, vertelt Myrthe. “Dit heeft vaak te maken met de slaapregressie die rond de twaalf maanden optreedt bij veel kinderen. In deze fase lijkt er minder behoefte te zijn aan slaap waardoor veel ouders dit zien als signaal dat hun kind toe is aan één dutje.” Toch blijkt dit vaak nog niet het geval, weet de slaapcoach. “En te snel overstappen naar één dutje kan tot nieuwe slaapproblemen leiden.”
Heb je toch het idee dat jouw kind wel toe is aan de overstap? Dan heeft Myrthe een advies. “Kort het ochtendslaapje steeds een beetje in. De eerste keer dat je de ochtenddut volledig overslaat, kun je de middagdut weer iets eerder laten beginnen om zo te voorkomen dat je kind oververmoeid in bed ligt. Ook is ons advies om in deze fase je kind niet te laat in bed te leggen: 18:30 uur is vaak een mooi tijdstip.”
Lees verder onder de advertentie
Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.
Bella en Martin zijn hartstikke verliefd, maar toch komt seksen er nauwelijks van. Is het niet de baby die huilt, dan is het wel een ander kind dat het vuurtje weer weet te doven.
Of je nu uit een warm nest komt of niet, je neemt altijd wel iets mee uit z’n jeugd waar je later mee worstelt. Wil je dat soort patronen doorbreken, misschien omdat je nu zelf een gezin hebt, dan is een familieopstelling geen slecht idee.
Daisy is de trotse moeder van een dochter, maar toen haar relatie strandde, kwam ook haar hoop op een groot gezin in gevaar. Om verlost te zijn van de tijdsdruk liet Daisy haar eicellen invriezen. “Ik hield het stil, want ik was bang voor negatieve reacties.”
Dat je partner zich af en toe ontpopt als een totaal onverantwoorde opvoeder is al irritant, maar dat ie jouw bezwaren niet serieus neemt, slaat werkelijk alles.