Wanneer mag een ziek kind niet naar de kinderopvang?

astma-ziek-kind-niet-naar-kinderopvang
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Is je kind ziek, dan mag je ‘m niet zomaar naar het kinderdagverblijf brengen. Maar hoewel elke opvang heeft een eigen protocol heeft, zijn er ook wat algemene regels.

Lees verder onder de advertentie

Wij zetten ze voor je op een rij.

 

Overzicht

Heeft je kind een temperatuur van meer dan 38,5 graden en dus koorts, dan mag hij bij de meeste kinderdagverblijven niet worden gebracht. Bij een koortslip, oorontsteking, bof, griep , hand-, voet- en mondziekte, kinkhoest en een tekenbeet is-ie wel gewoon welkom. Maar wanneer moet je kind écht thuisblijven? En wanneer niet? Kinderopvangtotaal heeft een overzicht gemaakt:

Lees verder onder de advertentie
  • Diarree – als je kind bloederige diarree heeft, mag hij niet naar het kinderdagverblijf komen tot de oorzaak gevonden is of de klachten voorbij zijn.
  • Hoofdluis – kinderen met hoofdluis hoeven niet thuisgehouden te worden, maar moeten wel meteen worden behandeld. Ook moet de rest van de ouders worden geïnformeerd.
  • Mazelen – je kind hoeft niet thuis te blijven.
  • Rodehond – je kind hoeft niet thuis te blijven. Wel moeten zwangere vrouwen en beroepskrachten worden gewaarschuwd.
  • Roodvonk – als er in dezelfde groep twee of meer kinderen roodvonk hebben, moet dit worden gemeld bij de GGD. Je hoeft je kind niet thuis te houden.
  • Schurft – een kindercentrum is wettelijk verplicht schurft te melden als er drie mogelijke of bewezen gevallen zijn. Je kind hoeft niet thuis te blijven, maar moet (net als ouders, broers en zussen) wel worden behandeld.
  • Waterpokken – je kind thuishouden is niet nodig omdat besmetting al heeft plaatsgevonden voordat de blaasjes ontstaan. Wel worden andere ouders op de hoogte gebracht.

 

Lees ook
Kamermeerderheid: ‘Kinderdagverblijf moet niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren’ >

 

Geen consequenties

De GGD geeft overigens aan dat de hoogte van de koorts geen maat is voor de ernst van de ziekte. Ook is het belangrijk dat je kind aan het normale dagprogramma kan deelnemen; leidsters moeten een ziek kind extra aandacht kunnen geven zonder dat het consequenties heeft voor andere kinderen. Als je twijfelt of je kind te ziek is, kun je het beste even bellen om te overleggen met de opvang.

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken