Heeft jouw kind bij hogere temperaturen rode, soms jeukende bultjes op de huid? Dan kan het zijn dat-ie last heeft van warmte-uitslag. Maar wat is de precieze oorzaak? En hoe behandel je het?
Lees verder onder de advertentie
Wat is warmte-uitslag en wat zijn de oorzaken?
Dat is een irritatie die ontstaat door verstopte zweetkanaaltjes. Hierdoor kan het zweet niet worden afgevoerd door het lichaam en ontstaan er kleine ontstekingen die zorgen voor een rode, soms jeukende huid. In principe kan iedereen last krijgen van warmte-uitslag, maar baby’s en kleine kinderen zijn er gevoeliger voor: de zweetklieren zijn bij hen nog niet volledig ontwikkeld, dus kunnen sneller verstopt raken.
Lees verder onder de advertentie
Het warme weer, strakke kleding, overmatig zweten en overgewicht kunnen ook sneller warmte-uitslag veroorzaken.
Wat zijn de symptomen?
Het verschilt per persoon hoe de uitslag zich kan uiten, maar de meest voorkomende symptomen zijn:
Rode, roze of witgele bultjes op de huid
Jeuk
Branderig gevoel
Verdikkingen op de huid
Hoe behandel je het?
Warmte-uitslag is vaak onschuldig en gaat vanzelf over. Wel kun je verkoelend talkpoeder of koude kompressen gebruiken om de jeuk en irritatie wat te verminderen.
Máár: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen:
Doe je kind niet te strakke kleding aan
Probeer de huid niet in te smeren met vettige lotions, want hierdoor is de kans groter dat zweetkliertjes verstopt raken
Zorg dat de temperatuur in huis koel is en dat je kind ook buiten vooral in de schaduw loopt
Hou (vooral de plooien in) de huid schoon en droog
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.