Een uitwasbare luier gebruiken klinkt misschien ouderwets, maar wist je dat er tegenwoordig veel verschillende soorten van bestaan en het gebruik ervan een stuk milieuvriendelijker is dan wegwerpluiers? En het scheelt het je nog flink in de kosten ook.
Lees verder onder de advertentie
Een wegwerpluier werkt simpel: is hij vies, dan gooi je ‘m in de luieremmer en trek je een schoon exemplaar uit je commode. Een wasbare luier lijkt wat ingewikkelder, maar dat valt reuze mee. Hij is voorgevormd en bevat een katoenen inlegger. Beide onderdelen kunnen gewoon in de wasmachine.
Gebruik je daarbij nog losse inlegvelletjes, dan wordt alleen het vocht doorgelaten in de luier en de ontlasting niet. Bij een grote boodschap van je kind kun je het inlegvelletje dus weggooien en komt er geen ontlasting in je wasmachine.
Lees verder onder de advertentie
Wat kosten ze?
Dit is net als bij wegwerpluiers lastig te zeggen, omdat het sterk afhangt van het type wasbare luiers dat je koopt. En ga je voor inlegvelletjes bij iedere luier of laat je die achterwege? Je kunt wel stellen dat het gebruik van wasbare luiers goedkoper is dan wegwerpluiers; het scheelt volgens onderzoek al gauw zo’n 450 euro.
Lees verder onder de advertentie
Milieuvriendelijk
Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. Volgens Milieucentraal zijn wasbare luiers beter voor het milieu, ook als je het wassen en de wasmiddel meetelt.
Een herbruikbare luier kun je prima wassen op veertig graden. Is je kind ziek of heeft hij bijvoorbeeld diarree, dan kun je beter kiezen voor zestig graden.
Gebruik bij het wassen overigens geen wasverzachter, want katoenen luiers nemen daardoor vocht minder goed op. Drogen doe je gewoon aan de waslijn, maar de luiers kunnen ook in de droger.
Lees verder onder de advertentie
En nog meer voordelen
Wist je dat kinderen sneller zindelijk worden als je uitwasbare luiers gebruikt? Gemiddeld zijn kinderen met wegwerpluiers zindelijk rond 3 jaar en 2 maanden, maar bij het gebruik van uitwasbare luiers is dat eerder. En dat scheelt natuurlijk nog meer in de kosten.
En ook wel zo prettig: met wasbare luiers heb je altijd luiers in huis en hoef je nooit aanbiedingen in te gaten te houden om een nieuwe voorraad in te slaan.
Bron: Consumentenbond
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.