Een uitwasbare luier gebruiken klinkt misschien ouderwets, maar wist je dat er tegenwoordig veel verschillende soorten van bestaan en het gebruik ervan een stuk milieuvriendelijker is dan wegwerpluiers? En het scheelt het je nog flink in de kosten ook.
Lees verder onder de advertentie
Een wegwerpluier werkt simpel: is hij vies, dan gooi je ‘m in de luieremmer en trek je een schoon exemplaar uit je commode. Een wasbare luier lijkt wat ingewikkelder, maar dat valt reuze mee. Hij is voorgevormd en bevat een katoenen inlegger. Beide onderdelen kunnen gewoon in de wasmachine.
Gebruik je daarbij nog losse inlegvelletjes, dan wordt alleen het vocht doorgelaten in de luier en de ontlasting niet. Bij een grote boodschap van je kind kun je het inlegvelletje dus weggooien en komt er geen ontlasting in je wasmachine.
Lees verder onder de advertentie
Wat kosten ze?
Dit is net als bij wegwerpluiers lastig te zeggen, omdat het sterk afhangt van het type wasbare luiers dat je koopt. En ga je voor inlegvelletjes bij iedere luier of laat je die achterwege? Je kunt wel stellen dat het gebruik van wasbare luiers goedkoper is dan wegwerpluiers; het scheelt volgens onderzoek al gauw zo’n 450 euro.
Lees verder onder de advertentie
Milieuvriendelijk
Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. Volgens Milieucentraal zijn wasbare luiers beter voor het milieu, ook als je het wassen en de wasmiddel meetelt.
Een herbruikbare luier kun je prima wassen op veertig graden. Is je kind ziek of heeft hij bijvoorbeeld diarree, dan kun je beter kiezen voor zestig graden.
Gebruik bij het wassen overigens geen wasverzachter, want katoenen luiers nemen daardoor vocht minder goed op. Drogen doe je gewoon aan de waslijn, maar de luiers kunnen ook in de droger.
Lees verder onder de advertentie
En nog meer voordelen
Wist je dat kinderen sneller zindelijk worden als je uitwasbare luiers gebruikt? Gemiddeld zijn kinderen met wegwerpluiers zindelijk rond 3 jaar en 2 maanden, maar bij het gebruik van uitwasbare luiers is dat eerder. En dat scheelt natuurlijk nog meer in de kosten.
En ook wel zo prettig: met wasbare luiers heb je altijd luiers in huis en hoef je nooit aanbiedingen in te gaten te houden om een nieuwe voorraad in te slaan.
Bron: Consumentenbond
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag